BIH

Reis Kavazović: Namjera je i ovdje kao i u Srebrenici bila ista - genocid

KISELJAK Obilježena 22. godišnjica stradanja Bošnjaka Han-Ploče

K. TOPALOVIĆ

14.6.2015

U džematu Han-Ploče kod Kiseljaka jučer je obilježena 22. godišnjica zločina počinjenih nad Bošnjacima ovog područja. Poslije podne-namaza, u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Kiseljak, ispred Šehidske džamije u Han-Ploči jučer je otvoreno šehidsko spomen-obilježje žrtvama HVO-a iz 1993. godine.

Teški dani 

Samo u periodu između 12. i 16. juna 1993. u naseljima Tulica, Grahovci, Radanovići i Han-Ploča ubijeno je 78 nevinih civila, među kojima su bili i nemoćni starci, žene i djeca. Mjesni imam Omer ef. Drkić zapaljen je u kući, a za njegovim ostacima, kao i za ostacima još 36 mještana porodice i dalje bezuspješno tragaju.

Otvorenju spomen-obilježja prisustvovalo je oko 800 ljudi, među kojima 92 djece koja su u rukama držala papire s imenima stradalih. Ukupno 92 imena, njih 78 zvjerski ubijenih civila-mještana te 14 šehida koji su stradali nakon juna 1993. pročitala je kćerka jednog od šehida Emina Ahmić. 

Djeca su simbolično i otvorila spomen-obilježje, a vrpcu je uz pomoć reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića presjekao Amar Mutap, čiji je rođak stradao.

- Ljetni dani su teški dani za Bošnjake. Od Han-Ploče do Srebrenice, Prijedora, Mostara, Višegrada, Zvornika... Namjera ovdje i u Srebrenici bila je ista - genocid, a o tome najbolje govori ova ploča s imenima i sve ostale ploče u BiH. Zbog zločina koji su se desili mi imamo razlog da sljedeća 8.372 dana klanjamo dženaze stradalima. U sljedeće 92 godine imamo razlog da klanjamo dženaze stradalima iz Han-Ploče. Samo tako možemo sačuvati sjećanje - kazao je ovom prilikom reis Kavazović.

Istrijebiti kukolj

Ističući kako nam “valja ići dalje i graditi našu BiH”, reisu-l-ulema dodao je da nisu sve naše komšije zločinci, ali one koji jesu nadležni trebaju izvesti pred lice pravde. 

- Ovim putem pozivam da nadležni istrijebe kukolj iz svih naroda u BiH - istakao je reis Kavazović te svima u BiH poželio da u mubareku dočekaju sveti mjesec ramazan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.