BIH

Kako banjalučki gimnazijalac vidi bolju BiH: Ulažite u mlade!

Marko Smiljanić za "Dnevni avaz"

G. D.

21.12.2015

Banjalučki gimnazijalac Marko Smiljanić osvojio je prvo mjesto na konkursu koji je raspisala Američka ambasada u BiH. Konkurs je raspisan za najbolji esej o temi „Kako mogu da pomognem da se izgradi bolja BiH”. Smiljanić je u eseju od 250 karaktera ponudio najbolji odgovor na ovo pitanje i o tome govori za “Dnevni avaz”.

Konkretni problemi

Smiljanić smatra da bi BiH bila bolja zemlja ukoliko bi vlast više poklanjala pažnje mladima, pogotovo učenicima.

- Kada bi vlast više polagala u ideje mladih ljudi, vjerujem da bi i situacija u BiH bila drugačija. Ima mnogo učenika u srednjim školama s izvrsnim idejama i projektima, ali njima niko ne poklanja dovoljno pažnje. Takođe, treba više pažnje posvetiti nastavnom planu i programu i njegovom poboljšanju - kazao je Smiljanić.

Ovo je, kaže, njegov prvi esej.  

- To je esej koji ima neobičnu formu. Nisam želio da ono što napišem bude kliše. Želio sam da ukažem na konkretne probleme. Svakoj napisanoj rečenici bezuslovno vjerujem, a pogotovo onoj u kojoj sam napisao da možemo reći ne drogama i alkoholu - istakao je Smiljanić.

On dodaje da mu je za konkurs javila koordinatorica programa međunarodne mature u Gimnaziji Branka Kukić.

- Uslov je bio da se rad napiše na engleskom, a meni to nije bio problem, jer godinama tečno govorim taj jezik. Nagrada mi nije bila cilj. Znao sam da Ambasada nagrađuje, ali mi to nije bio motiv. Želio sam da napišem nešto u što vjerujem - istakao je Smiljanić.

Konačna ocjena

Kako je dodao, nakon dva razreda u kojem je pohađao nastavu prema nacionalnom programu, odlučio je prijeći na IB program, program međunarodne mature.

- Taj program nas priprema za fakultet koji ima drugačiji način školovanja. Najveći problem našeg školovanja je ocjenjivanje. Loša ocjena se dobiva zbog lošeg dana učenika, ali ona na kraju utiče na konačnu ocjenu. To je loše. Društvene nauke su mi draže, pogotovo istorija i psihologija - rekao je Smiljanić.

Dobio iPhone 6

Smiljanić je kao nagradu za najbolji esej dobio iPhone 6. Namjera mu je, kaže, školovanje nastaviti u inozemstvu.

- Želim da studiram pravo. Izabrao sam predmete koji će mi u tome pomoći. Mislim da ću pokušati upisati fakultet u nekim zemljama sjeverne Evrope - istakao je Smiljanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.