BIH

Otkrivamo: Ko su muževi bh. političarki

Istražili smo u državnim i entitetskim vladama i parlamentima

E. D. A.

11.12.2016

Autor: A. Du. - S. D. - M. Aš.  

Do sada su se bh. mediji često bavili privatnim stranama života političara, pa su tako, uglavnom, javnost izvještavali o njihovim ljepšim polovinama. No, naš list odlučio je napraviti „obrnuto“  istraživanje te saznati ko su muževi bh. političarki. Ovu temu istražili smo u vladama i parlamentima na nivou države i entiteta.

Zanimljivo je, međutim, da su naše političarke većinom tajnovite kada su u pitanju njihove jače polovine. Radije pričaju o podršci koju im muževi pružaju nego što otkrivaju njihova imena, a pogotovo gdje su zaposleni i čime se konkretno bave. 

Ekonomista i ljekar

Tako, naprimjer, državna ministrica za izbjeglice i ljudska prava Semiha Borovac (SDA) nije bila raspoložena da govori o ovoj temi iako joj je suprug Miralem Borovac vrlo poznat i cijenjen ugostitelj u sarajevskoj čaršiji, tačnije vlasnik jednog ugostiteljskog objekta u naselju Hrasno. 

semiha-borovac06

Borovac: Suprug poznati ugostitelj

Druga dama u Vijeću ministara BiH, Marina Pendeš (HDZ BiH), ministrica odbrane, kako saznajemo iz njene biografije, nije udata. 

Zastupnica DF-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Maja Gasal-Vražalica kazala nam je jedino da se njen suprug bavi privatnim poslom i da nema nikakve veze s politikom. Gdje radi, kako se zove, nije željela otkriti, dodajući da ima njegovu veliku podršku.

maja-gasal-vrazalica-1

Gasal-Vražalica: Muž se bavi privatnim poslom

- Budući da moj posao zahtijeva i po nekoliko dana odsustva, sretna sam i zadovoljna da imam punu podršku supruga koji tada preuzima veliki dio odgovornosti na sebe, kako u radu s našim djetetom tako i u obavezama koje zahtijeva obitelj - kaže Gasal-Vražalica. 

Monika Tomić, zastupnica HDZ-a u Predstavničkom domu BiH, također je samo otkrila da je njen suprug ekonomista i da je zaposlen. Tomić dodaje da joj muž uopće nije sretan zbog njenog političkog angažmana. 

monika-tomic

Tomić: Suprug nije sretan zbog mene

- Ovo je moje prvo političko iskustvo i moj muž uopće nije bio sretan zbog mog ulaska u politiku. Ipak, svjestan je da sam dobila povjerenje birača, pa tolerira i podržava ovo što trenutno radim. On je ekonomista i nema nikakve veze s politikom - kaže Tomić, inače ljekar, koja ističe da je u politici amaterski te da i dalje radi u bolnici. 

Nermina Kapetanović, dugogodišnja parlamentarka iz SDA, nije u braku. Kaže da živi sama s djetetom. 

nermina-kapetanovic-cijela-figura

Kapetanović: Nema muža, ali ima podršku kolega

- Ali, želim ovom prilikom da iskažem zahvalnost svojim kolegama koji mi ukazuju respekt tokom svih ovih godina bavljenja politikom i za njihov odnos prema meni u svjetlu jednakih mogućnosti, bez privilegija što sam žena, jer ja takvu vrstu privilegija i ne očekujem - kaže Kapetanović. 

Zastupnica SDS-a Aleksandra Pandurević na pitanje o braku i mužu samo se nasmijala i prošla pored nas. 

aleksandra-pandurevic-dobra

Pandurević: Prešutjela odgovor

Nešto transparentnije bile su njihove kolegice koje se bave politikom na nivou Federacije BiH. 

Posebno je izuzetak dopremijerka FBiH i federalna ministrica finansija Jelka Milićević (HDZ BiH), koja je sa zadovoljstvom za "Dnevni avaz" pristala podijeliti informaciju o tome ko je njen muž, kazavši "naravno da hoću, ja volim i poštujem svog muža”.  

Ministricin suprug se zove Dragan Milićević, koji je aktuelni rukovodilac projekta izgradnje Hidroelektrane Mostarsko blato.

- Bili smo u vezi tokom studentskih dana i naša veza je, eto, završila brakom. On je po zanimanju diplomirani građevinski inžinjer, a ja sam ekonomista i nekako su nam i fakulteti u Mostaru bili blizu pa smo se tako često i viđali - otkriva nam ministrica Milićević.

dragan-milicevic

Dragan Milićević: Suprug ministrice finansija FBiH 

Prvo zaposlenje Dragana Milićevića je, kako ističe, i prije rata bila Hidroelektrana na Neretvi, gdje je radio kao građevinski inžinjer.

jelka-milicevic-fr

Jelka Milićević: Ponosna sam na muža

- Poslije rata se on ponovo vratio u elektroprivredno preduzeće u Mostaru, tačnije u “Elektroprivredu HZHB”. Praktično se od prvog dana svog zaposlenja isključivo bavi strukom. Prošao je, reklo bi se, sve stepenice, a danas je rukovodilac projekta izgradnje HE Mostarsko blato - s ponosom ističe Milićević.

Prosvjetar i policajac

Njena kolegica u Vladi FBiH Zora Dujmović (HDZ BiH), ministrica kulture i sporta, također je za naš list govorila o svom suprugu. Ime mu je Zdravko Dujmović, a trenutno se nalazi u penziji.

- Zdravko je prosvjetni radnik, međutim, radio je duže i u policiji. U srednjoj školi je radio do 1987. godine, te je nakon toga angažiran u policiji. Kao viši policijski dužnosnik Ministarstva unutrašnjih poslova HNK otišao je u mirovinu - ispričala nam je Dujmović. 

zora-dujmovic10

Dujmović: Suprug Zdravko mi je podrška

Na upit kako je biti suprug bh. političarke, kroz smijeh nam govori: "Pretpostavljam jednako kao i supruzi bh. političara".

- Između mene i supruga ima puno uvažavanja, potpore u svakom pogledu, zbog čega se i lakše nosim s obvezama. Otežavajuće je to što ne radim u mjestu prebivališta. Ali, opet, to me malo podsjeća na studentske dane, kada se samo za vikend ide kući. Ali, šta ćete, profesionalne obaveze i putovanja su cijena ove djelatnosti - kaže ministrica Dujmović.

Milićević i Dujmović ujedno su jedine dvije političarke u izvršnoj vlasti FBiH koje su za naš list pristale govoriti o svojim supruzima. 

Ministrica obrazovanja FBiH Elvira Dilberović (SDA), s druge strane, rekla nam je da “javnost baš i ne mora nužno znati ko je njen muž, budući da se njen privatni život ne mora ticati svih”.

- Moj muž je profesor i to je sve što vam mogu reći. Nadam se da razumijete – izjavila je Dilberović.

Ni u Parlamentu FBiH nismo naišli na oduševljenje našom temom, o kojoj su bile spremne govoriti jedino zastupnice SBB-a Zana Marjanović i Jasna Duraković, te Slavica Josipović iz Hrvatskog narodnog sabora.

Marjanović, popularna bh. glumica, ima i poznatog supruga. On je Emir Kapetanović, umjetnički direktor "Magacin Kabarea", a uz to je i scenarista te reditelj, čija karijera je u usponu. U saradnji s "Jolie-Pitt" fondacijom napisao je i režirao web-seriju "Patriot". Prošle godine završio je snimanje dugometražnog dokumentarnog filma "Djeca mira" o prvoj generaciji djece rođenoj u miru u BiH. Film je imao svjetsku premijeru u Rumuniji na "Buzz Cee“ festivalu, nakon čega je prikazan na Sarajevo Film Festivalu te festivalima u Hrvatskoj i Južnoj Africi.

Ponosna glumica

Reditelj je i kratkih filmova, muzičkih spotova, te dokumentarnog filma o hip-hop sceni u BiH "Ricochet". U produkciji Radija Federacije BiH adaptirao je i režirao radiodramu "Super žaba spašava Tokio", koja se prikazuje u regionu i koja je osvojila nekoliko nagrada. 

zana-emir

Zana Marjanović i Emir Kapetanović

Za državnu televiziju (BHT) radio je kao scenarista i reditelj na 30 epizoda mini serije "Priče iza diskrecione linije" i 15 epizoda mini serije "Dragi blože", koja se bavi kritikom bh. društva. Scenarista je i reditelj šest epizoda TV serije “Magacin Kabare Show” nastale u koprodukciji Pink BH i “Magacin Kabarea”. Edukator je režije i voditelj više radionica širom BiH. Zana Marjanović ponosna je na supruga i njegovu podršku.

- Imamo bebu od nepuna četiri mjeseca te brojne obaveze. On je angažiran na nizu projekata, a ja nastojim biti aktivna i u glumačkim i u političkim vodama. Nikada sve ovo, naravno, ne bih uspjela uskladiti bez Emirove podrške - kazala nam je Marjanović.

Njena kolegica, inače, profesorica na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu Jasna Duraković, kćerka našeg uglednog političara, rahmetli Nijaza Durakovića, pohvalila je naš odabir teme.

durakovic-jasna2mk

Duraković: Sretno razvedena

- Tema je odlična, ali ja sam sretno razvedena. Doduše, moja politička karijera nije uzrok razvoda braka. Znate onu izreku „Iza svake uspješne žene stoji majka koja joj čuva dijete“, e pa to vam je tako u mom slučaju - kazala nam je Duraković.

Nesvakidašnja ispovijest Slavice Josipović: Dan kada je počinjen zločin u Ahmićima promijenio nam je život, moj muž je nevin otišao u zatvor 

Zastupnica Kluba HNS-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Slavica Josipović, zbog činjenice da je njen muž Drago odležao devetogodišnju kaznu na osnovu pravomoćne presude Haškog suda za zločine u Ahmićima od 16. aprila 1993. godine, prošla je kroz znatno drugačije životne okolnosti od ostalih političarki.

Uprkos tome, pristala je za "Avaz" ispričati šta joj leži na srcu kada je riječ od njenom odnosu prema suprugu Dragi. 

slavica-i-drago-josipovic

 Josipović s mužem Dragom: Devet godina, dok je on bio u zatvoru, svaki mjesec išla mu je u posjete 

- Ponosna sam na svoga muža. Takav čovjek se rijetko rađa. Pošten, tih, miran. Mnogi koji ga znaju kažu da nikada mrava nije zgazio. Sve godine koje smo zajedno proveli bili smo potpora jedno drugome: u bolesti, ratu, tragedijama, zatvoru, ali i mnogim lijepim trenucima. Bog nam je podario dva sina. Taj dan, 16. april 1993. godine, kada je počinjen zločin u Ahmićima, promijenio nam je život - ispričala je Josipović za naš list.

U nesvakidašnjoj ispovijesti o “borbi da se dokaže nevinost njenog muža” Josipović tvrdi da je to “borba za jednu, individualnu istinu”, ne sporeći niti jednog momenta da su u Ahmićima počinjeni strašni zločini nad bošnjačkim stanovništvom.

- To jutro je Drago, riskirajući svoj život, spasio mnoge komšije muslimane, djecu, žene, muškarce, starce. Za vrijeme istražnog postupka Haškog tužiteljstva jedna žena koju je Drago spasio, kao i njenu majku i dvoje djece, lažno ga je optužila da je sudjelovao u ubojstvu njenog muža s grupom vojnika, na temelju čega je i podignuta optužnica. Da bi dokazao svoju nevinost, Drago se dragovoljno predao u Hag – tvrdi Slavica Josipović.

Dalje kaže da je Haški sud “imao dokaze da Drago nije počinio zločin i izjavu zaštićenog svjedoka koji je priznao da je sudjelovao u ubojstvu i naveo imena onih koji su bili s njim”.

- Ipak, Sud je donio osuđujuću političku presudu. Živim s čovjekom koji se dragovoljno predao da dokaže istinu i pravdu, čovjekom koji je uzdignute glave odležao devet godina zatvora, te koji se vratio svojoj obitelji u Ahmiće - Šantiće i koji je nastavio živjeti sa svojim komšijama koji su doživjeli veliku tragediju - dodaje Josipović.

Ističe da je tih devet godina, dok je Drago bio u zatvoru, svaki mjesec išla svom mužu, a kada je god imala priliku, sa sobom je vodila i dva sina.

- Obavljala sam vrlo odgovorne poslove u politici, izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, gdje nije bilo lako nositi se s velikim teretom, ali moja snaga je bila njegova nevinost i žrtva. Vrijeme pred nama dat će i odgovore na 16. april 1993. Istina i pravda moraju pobijediti. Da je Drago nevin, to znaju oni koji su napravili zločine u Ahmićima, oni koji su ga nevino optužili, oni kojima je to jutro Drago spasio živote, Haški tribunal, sam Bog i Drago, koji je vjernik. Spasiti jedan život je kao spasiti cijeli svijet. Vrlo brzo će sve to biti rečeno u knjizi "16.4.1993." - zaključila je Josipović.

Srebrenka Golić jedina u RS otvoreno govori o privatnom životu 

Rijetke su i političarke u RS koje rado pričaju o svojim muževima.

Ono što je poznato odranije u javnosti je to da je suprug Željke Cvijanović (SNSD), predsjednice Vlade RS, Aleksandar Cvijanović do oktobra 2014. bio direktor Zavoda za izgradnju Banja Luka. Tada je podnio ostavku, a potom protiv Zavoda podnio i tužbu tešku 12.000 KM zbog neisplaćenih plaća, naknada za topli obrok i prijevoz. Na čelo Zavoda, inače, došao je prije nego što je njegova supruga postala premijerka RS, a kao dugogodišnji funkcioner SNSD-a svojevremeno je bio kandidat ove stranke za načelnika Prnjavora. 

aleksandar-cvijanovic

zeljka-cvijanovic

 Aleksandar i Željka Cvijanović: Najpoznatiji politički par u RS 

Aco Golić, muž ministarke prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije RS Srebrenke Golić, više od dvije decenije bio je profesor fizike u Tehničkoj školi u Banjoj Luci, a imao je i firmu „Ortokolor“, koja se bavila prodajom boja, lakova i premaza. Srebrenka Golić je ujedno i jedina žena političar u RS koja o svom privatnom životu priča bez zazora i iskreno. Ističe da sve radi sama - pere, pegla i kuha. Kada je neko pita kako je to moguće, ona samo odgovori pitanjem: „A ko će?“. 

srebrenka-golic5

 Golić: Sama pere, pegla i kuha

- Moj javni i politički angažman nije nimalo promijenio ni moga muža, ni moga sina, ali ni mene. I dalje radim sve ono što se od supruge i majke očekuje, pa tako njih dvojica uvijek imaju skuhan ručak i opeglane košulje - kaže Srebrenka Golić. 

Šefica Kluba poslanika DNS-a u Narodnoj skupštini RS Spomenka Stevanović ističe da je ona u kući jača polovina. Njen muž je, kaže Spomenka za „Avaz“, ekonomista, ali ima neobično zanimanje.

spomenka-stevanovic

Stevanović: Suprug ekonomista i kinolog

- Moj suprug je kinolog. Uzgaja i prodaje rotvajlere i od toga zarađuje bolje od bilo kog poslanika. Taj posao mu ide sve bolje, a meni ne smeta, jer i sama volim pse - kaže Stevanović. 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.