BIH

Vojni ekspert za Avaz.ba: Napadi 11. septembra su polazna tačka svih kriza koje su prisutne i danas u svijetu

Piše: Aldin TIRO

11.9.2017

Na današnji dan prije 16 godina desio se najteži teroristički napad u historiji. U koordinisanim atacima na New York i Washington poginulo je skoro tri hiljade ljudi. 

Taj 11. septembar 2001. godine mnogi su nazvali kao početak nove ere, kada se uzme u obzir razmjera napada i brutalnost.

Rat terorizmu

Direktna posljedica terorističkog napada 11. septembra 2001. godine bila je odluka Bijele kuće sa Džordžom Bušom Mlađim (George Bush) na čelu, objavi rat terorizmu u svijetu, što je odredilo međunarodne odnose na početku 21. stoljeća.

Vojni ekspert i vanjskopolitički analitičar Berko Zečević je za Avaz.ba kazao kako je 11. septembra Al Kaida sa lokalnog nivoa prešla na svjetski i tako postala organizacija koja više nije bila lokalizirana na nekoliko zemalja.

- Al Kaida je tada postala svjetski pokret koji je svojim nekonvencionalnim načinom djelovanja zadao veoma ozbiljan udarac Sjedinjenim Američkim Državama, ali i zapadnom svijetu. Tog trenutka počinju da se gomilaju problemi i sukobi koji se manifestiraju i u sadašnjim krizama koje su prisutne - kazao je Zečević.


Zečević: Al Kaida je 11. septembra prešla sa lokalnog na globalni nivo

Drugačije metode

Naš sagovornik je kazao kako se u ovih 16 godina nije pronašao način da se ublaži reakcija jednog ekstremnog dijela mladih ljudi protiv zapadnih zemalja.

- Promijenile su se metode i taktike terorističkih napada. Reakcija obavještajnih službi sa Zapada jeste što su suzile prostor za djelovanje takvih ekstremnih grupa. To je suština svega - ističe Zečević.

Nema teorije zavjere

I 16 godina nakon napada na SAD veliki je broj onih koji smatraju da je to posao koji je obavljen iznutra, odnosno da je dio obavještajnih službi ove zemlje. Zečević ne vjeruje u te teorije zavjera.

- Ne vjerujem u taj koncept, jer ako realno pogledamo, nemoguće je ostvariti takav napad, jer u jednu takvu operaciju mora biti uključeno mnogo ljudi, koji bi osigurali tajnost svega. Sve teorije zavjera ne baziraju se na dokumentima, već na interpretaciji događaja koji su se desili ili događaja koji nisu potpuno dokumentovani. Ne vjerujem da postoji u događajima od 11. septembra bilo kakva teorija zavjere - zaključuje Zečević.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.