BIH

Sve zemlje zapadnog Balkana, osim BiH, vratile zaposlenost na nivo prije izbijanja ekonomske krize 2008. godine

Piše: E. HALIMIĆ

26.11.2017

Analitičari Svjetske banke (SB) utvrdili su da su od početka ove godine sve države regije uspjele kreirati oko 230.000 radnih mjesta, iako sve i dalje imaju visoku stopu nezaposlenosti te je stopa nezaposlenosti mladih izrazito visoka.  


Pružanje usluga


No, ono što je najporaznije za našu državu jeste podatak Svjetske banke koji kaže da su „sve zemlje zapadnog Balkana, osim Bosne i Hercegovine, vratile zaposlenost na nivo prije izbijanja ekonomske krize 2008. godine.

Kada je riječ o državama regije, prema najnovijem redovnom ekonomskom izvještaju Svjetske banke o zapadnom Balkanu, više od polovine novih radnih mjesta stvoreno je u privatnom sektoru, uglavnom u sferi pružanja usluga.

Kosovo je zabilježilo rast zaposlenosti u posljednjih 12 mjeseci od 8,5 posto.

 - Iako je nezaposlenost pala širom regije, ona je i dalje visoka, od 11,8 posto u Srbiji do 30,6 posto na Kosovu. Nezaposlenost mladih izaziva posebnu zabrinutost. Glavni problem u svim državama ove regije je i dalje politička neizvjesnost i nestabilnost, što značajno utječe na direktna strana ulaganja i ekonomski rast - navodi se u izvještaju.


Grafički prikaz stope nezaposlenosti

Dodaje se da je prije globalne finansijske krize 2008. godine šest zemalja zapadnog Balkana (Albanija, BiH, Kosovo, Makedonija, Crna Gora i Srbija) bilo preplavljeno jeftinim kapitalom koji je uzrokovao prosječni rast privrede od pet do sedam posto godišnje. 

Očekivani ishod 

Komentirajući najnovije podatke Svjetske banke, profesorica ekonomije Adisa Omerbegović-Arapović za „Avaz“ kaže da je ovo očekivani ishod, jer nismo u proteklom periodu ostvarili ono što je potrebno kako bismo veliki broj ljudi izvukli iz siromaštva, posebno onog radničkog.

- Da bismo zaposlili vojsku nezaposlenih, potreban nam je dvocifreni rast BDP-a na godišnjem nivou, a trenutno zaostajemo i za regijom. Negativna politička klima i propali reformski procesi uzrok su našeg nazadovanja i veoma loše poslovne klime - smatra Omerbegović-Arapović.


Omerbegović-Arapović: Treba nam dvocifreni rast BDP-a

Dodaje da BiH ne realizira dovoljan broj investicija, kako javnih tako i direktnih stranih, te da je zabilježen njihov pad.  

- Više faktora proizvelo je ovako negativan rezultat. Čak i blagi rast izvoza je zabilježen prije svega zbog oporavka ekonomija država članica EU. Trenutno vlade rade na kupovanju socijalnog mira, a država opstaje zbog stranih dotacija, dok situacija s vanjskim i unutrašnjim zaduživanjem postaje sve alarmantnija, što će se posebno vidjeti u toku sljedeće godine - napominje Omerbegović-Arapović.

Građani: Nezaposlenost glavni problem

 - Više od 67 posto ispitanika na zapadnom Balkanu navelo je nezaposlenost kao njihov najveći problem. Nakon tri uzastopne godine, to predstavlja neznatno manji postotak nego što je utvrđeno prethodnim istraživanjem. Mali, ali brzorastući dio ispitanika smatra da je emigracija i „odljev mozgova“ glavna briga, zajedno s kriminalom i korupcijom - navodi se u zaključcima ankete koju je Svjetska banka provela među građanima zapadnog Balkana.

BROJKE

  • 19 % nivo nezaposlenosti u šest država zapadnog Balkana 
  • 7,7 % nezaposlenost na nivou Evropske unije  
  • 11,8 % nezaposlenost u Srbiji  
  • 15,1 % nezaposlenost u Crnoj Gori  
  • 20,5 % nezaposlenost u BiH  
  • 22,6 % nezaposlenost u Makedoniji 
  • 30,6 % nezaposlenost na Kosovu 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.