OTKRIVAMO

Migrante čamcima prevozili do Hrvatske i zaradili 100.000 KM!

Piše: E. Trako

27.4.2018

Organizirana banda trgovaca ljudima, na čijem je čelu Edis Mešinović, a koja je razbijena zajedničkim akcijama Granične policije BiH i hrvatskog USKOK-a, migrante je čamcima i šumskim putevima prebacivala do granice s Hrvatskom, otkriva „Dnevni avaz“. U Hrvatskoj ih je preuzimala druga kriminalna grupa.

Šumski putevi

Edis Mešinović kao vođa grupe te Elmir i Zinaid Okić, Aldin Begović i Suljo Pašić od 27. februara do 10. aprila ilegalno su u Hrvatsku prevezli najmanje 91 migranta i zaradili 45.500 eura.

- Među njima je i lice nadimka Besford, koje im je pomagalo da migrante nezakonito prebace u Hrvatsku. Radi se o državljanima Turske, kao i o osobama s područja Kosova. Edis Mešinović, Zinaid i Elmir Okić davali su upute i zadatke ostalim članovima grupe Sulji Pašiću i Aldinu Begoviću. Njih trojica preuzimali bi migrante na području Bihaća, a onda ih preko rijeke Gline prebacivali čamcem ili šumskim putevima – navodi se u policijskom izvještaju do kojeg je došao naš list.

Migrante su preuzimali ispred ugostiteljskih objekata u Bihaću, a potom ih vodili na nepoznate lokacije do kasnih noćnih sati.

- Pripadnici grupe Suljo Pašić i Aldin Begović po uputama organizatora preuzimali su migrante i odvodili ih u mjesto Ponikve, koje je u neposrednoj blizini državne granice, van mjesta predviđenog za prelazak, te ih pješice ili čamcem preko rijeke Gline predvodili s teritorije BiH u Hrvatsku, preko Petrove Gore, da bi ih dalje predavali članovima kriminalne grupe u Hrvatskoj. Jednom od tih grupa rukovodio je Mićo Jurković, a drugom Matija Kelečić. Upravo je s Kelečićem Suljo Pašić dogovarao način i mjesto preuzimanja migranata – navodi se u izvještaju.

Privatna kuća

Ništa nije rađeno bez znanja Edisa Mešinovića te Zinaida i Elmira Okića, dok je zadatak Aldina Begovića bio osiguravanje smještaja ilegalnim migrantima do daljnjeg prebacivanja.

- Begović je po nalogu organizatora osiguravao smještaj migrantima u mjestima Barake i Grahovo, u privatnoj kući u kojoj živi sam – navedeno je na kraju izvještaja.

Prekršili Konvenciju UN-a  

Organizatori i svi članovi grupe postupali su protivno Konvenciji Ujedinjenih naroda protiv transnacionalnog organiziranog kriminala, protivno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem. Postupali su protivno Zakonu o graničnoj kontroli BIH, Zakonu o strancima i Zakonu o azilu.

Predložen pritvor

Odbranu prvoosumnjičenog Edisa Mešinovića preuzeo je sarajevski advokat Almir Bibić, koji nam je jučer u telefonskom razgovoru kazao da se njegov klijent branio šutnjom te da je Tužilaštvo predložilo da mu bude određen jednomjesečni pritvor. Ali, on je predložio da mu budu određene mjere zabrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.