REAKCIJE

Hoće li najavljeni Erdoanov miting u Sarajevu biti zabranjen?

Erdoan: Potvrdio dolazak u Sarajevo

Piše: E. Trako

5.5.2018

Nakon što je predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) potvrdio da će održati predizborni skup u Sarajevu, uslijedile su žestoke reakcije, između ostalih i većine državnih parlamentaraca. 

Svi zabranili

Turski „Hurriyet“ naveo je da bi skup u Sarajevu trebao biti održan 20. maja, ali da još nije objavljena nikakva službena obavijest, dok je Erdoan novinarima kazao da će zajedno s turskim državljanima iz drugih evropskih zemalja doći u BiH.  

- Radije ćemo se povezati s našim građanima u BiH. Doći ćemo zajedno s našim građanima iz evropskih zemalja u dvoranu u Bosni – rekao je Erdoan.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a u Parlamentarnoj skupštini BiH, komentirajući najavljeni događaj, kazao je za naš list da bi oni koji likuju zbog Erdoanovog dolaska u BiH trebali zamoliti turskog predsjednika da ne organizira skup.

- Da Erdoan voli BiH koliko kaže, vjerovatno bi se to osjetilo na konkretan način. Ovako, u Srbiju šalje investicije, a u Bosnu zastave. Poslije nedavne demonstracije ruskog uticaja u BiH, sada ćemo imati i javnu demonstraciju turskog utjecaja. Na nama koji smatramo da ne trebamo biti ni turski ni ruski jeste da se borimo da dođe vrijeme i ljudi koji će nam svima vratiti dostojanstvo - kazao je Magazinović.

Državni poslanik Sadik Ahmetović kaže da bi Izetbegović trebao kazati Erdoanu da BiH od ovakvog skupa nema ništa.

- Ako uvedemo princip da može, kad ko hoće, u našoj zemlji držati mitinge i političke skupove, gubimo suverenitet kao zemlja koja je svoj suverenitet i nezavisnost platila životima i krvlju njenih branilaca – naglasio je Ahmetović.

Zato, kaže, treba i prijateljima i neprijateljima jasno kazati da je BiH suverena, nezavisna i međunarodno priznata država i da nikad neće biti ničija pokrajina.

U funkciji države

Zaim Backović, zastupnik BPS-a, kaže da bi on zabranio ovaj skup iz više razloga.

- Ako se radi o političkim skupovima političara drugih zemalja, vrlo je lako izvedivo da taj skup bude zabranjen. Političke skupove koji nisu u funkciji BiH ne može niko održavati, to je protivno svim pravilima. Ne bi ni nas pustili u Ankaru da pravimo skup. Oni koji imaju klubove u Parlamentarnoj skupštini, mogu pokrenuti to pitanje i zabraniti skup. Da mogu, ja bih to uradio. Polako zalazimo u forme koje nisu u funkciji ove države - kaže Backović.

Gdje će skup biti održan  

Nevladina organizacija „Unija evropskih demokrata Balkana" (UEBD), koja je osnovana u februaru ove godine, poslala je upite upravama dvije najveće sarajevske dvorane, Skenderiji i Zetri, o dostupnosti i cijenama zakupa za 20. maj. Za taj dan najavljen je predizborni skup turskog predsjednika Erdoana.

Ova organizacija smatra se još jednim znakom pokušaja jačanja utjecaja predsjednika Turske na Balkan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.