BIZNIS Tatjana Petrović projektom privukla pažnju svjetskih medija

Zeničanka kupila crkvu u Gracu

Ima plan da na oltaru napravi podij za DJ-a, da organizira festival sakralne muzike

Piše: D. PAŠALIĆ

Zeničanka Tatjana Petrović ovih je dana glavna vijest u svjetskim i regionalnim medijima, a nakon što je u austrijskom Gracu kupila crkvu za koju ima neobične planove, poput ideje da na oltaru napravi podij za DJ-a, dok bi umjesto klupa bili udobni kauči i naslonjači.

Projekcije filmova

Crkva je sagrađena prije 50 godina, a otvorenje je zakazano za 1. juni. Petrović za „Avaz“ kaže da se pojavila u prodaji baš kad je tražila prostor za kulturna i socijalna zbivanja te je odgovarala njenim planovima.

- Crkva će se pretvoriti u kulturni centar, koji će ujedinjavati mnoštvo drugih projekata. U kutu će biti bar, u ispovjedaonicama ću držati anonimne seanse psihoterapije, na oltaru će biti muzičari, na velikom platnu puštat ćemo projekcije za vrijeme filmskih večeri, orgulje ćemo iskoristiti za prvi festival sakralne muzika u zemlji... – otkriva Petrović.

Rođena je 1963. u zeničkom naselju Crkvice, a otac joj je radio u „Željezari“ kao inženjer, nakon čega je dobio posao u srednjoj školi u Bosanskom Brodu, gdje su se preselili prije nego što je krenula u školu.

Ratne 1992. godine, s porodicom je otišla najprije u Hrvatsku, a potom i u Austriju, gdje je ubrzo savladala jezik i zaposlila se kao medicinska sestra.

Paralelno je studirala te 2000. godine otvorila privatnu ustanovu za osobe sa psihičkim poremećajima. Vlasnica je kafića koji slovi za centar kulture u Gracu.

- Došla sam na ideju da stvorim prostor koji će ljudima pružiti mogućnosti razvoja u nekomercijalnom i umjetničkom smislu. Sve se to brzo pročulo i uskoro mi je lokal bio pun umjetnika raznih grana, a poslije se proširilo i na druge grane poput obrazovanja, socijalnog rada. Poseban je jer daje osjećaj doma – govori ova Zeničanka.

Političke odluke

Osim medicine i ugostiteljstva, Petrović se angažirala i politički, pa ja zamalo postala gradonačelnica Graca.

- Naši životi ovise o političkim odlukama i svako bi trebao pokazati interesovanje, jer o tome ovisi kako ćemo živjeti – navela je Petrović te zaključila da ne razmišlja o povratku u BiH, ali da rado dođe u rodnu zemlju.

 Mjesto za izgubljene

Crkvu je nazvala „Sanctuary“ (Utočište), a kaže da je to zapravo mjesto za okupljanje izgubljenih ljudi koji traže svoju kreativnost, na koje će moći doći svi koji se ne boje pokucati na vrata.

- Ja samo vraćam ljude u crkvu i dajem ovom mjestu njegovu pravu funkciju - da zbližimo ljude i damo im mjesto na kojemu mogu pronaći sebe - kaže Petrović.

NA VRH

Podijeli članak na