NAŠA TEMA

Je li Švicarska nova šansa za zanatlije iz BiH

Švicarska trenutno traži skoro 4.000 elektromontera, 2.260 instalatera, 2.143 stolara, skoro 1.500 zidara i molera

Elektrotehnička firma iz Vintertura muku muči sa pronalaskom elektroinstalatera i servisnih tehničara. Ilustracija

M. KUKAN

2.7.2019

Vijest da Švicarskoj nedostaje 42.778 zanatlija, koju su danas prenijeli brojni mediji u regionu, mogla bi dodatno zainteresirati Bosance i Hercegovce koji žele napustiti domovinu i, u potrazi za boljim životom, skrasiti se u nekoj daleko prosperitetnijoj zemlji. 

Apel vlastima da podstiču zanatsko obrazovanje

Na portalu Jobchannel AG preduzeća su raspisala ukupno 198.097 slobodnih radnih mjesta, a zanatlije su trenutno najtraženija radna snaga na švicarskom tržištu rada.

Tako elektrotehnička firma iz Vintertura muku muči sa pronalaskom elektroinstalatera i servisnih tehničara.

Na portalu Jobchannel AG preduzeća su raspisala ukupno 198.097 slobodnih radnih mjesta. Portal Jobchannel AG

-Tržište je presušilo za ovu vrstu radne snage - rekao je direktor Stefan Danev, dodavši da je teško pronaći radnu snagu koja bi dugoročno popunila radno mjesto.  

Švicarska trenutno, između ostalih, traži skoro 4.000 elektromontera, 2.260 instalatera, 2.143 stolara, 1.500 zidara i molera.

Matijas Engel iz udruženja građevinskih majstora apelirao je na švicarske vlasti da ne podstiču samo gimnazijsko i univerzitetsko obrazovanje nego isto toliko i zanatsko.

Broj radnih mjesta za zanatlije drastično je rastao od 2015., kad je nedostatak ovih profila iznosio 23.976., a danas je dostigao 42.778.

I pet puta veće plaće

Inače, odavno nije nikakva novost da se u zemljama Evropske unije sve više traže električari, zavarivači, monteri stolarije, vodoinstalateri, keramičari, tesari, zidari, vozači, kuhari.  

Tako je i u BiH, zbog odlaska radne snage u inozemstvo, sve manje zanatlija, posebno limara, varilaca, bravara, zidara, molera, tesara, ali i vodoinstalatera, a bh. poslodavci imaju ogroman problem da zadrže postojeće i pronađu nove radnike.

U zemlje EU Bosanci i Hercegovci odlaze zato što mogu zaraditi i pet puta veće plaće nego što je slučaj ovdje, ukoliko uopće imaju sreće pa da nisu na evidencijama biroa za zapošljavanje

No, kad je u pitanju mogućnost odlaska u Švicarsku, za bh. državljane se odnose pravila kao na građane koji nisu državljani EU.

Kako do radnih dozvola

Švicarski poslodavci moraju zatražiti radne dozvole za svoje buduće saradnike iz trećih zemalja, a uzimaju se u obzir samo zahtjevi za kadrove u sektorima u kojima nedostaju profesionalci u Švicarskoj.

Ulazak u Švicarsku nije dozvoljen prije nego što se izda dozvola boravka od nadležnih kantonalnih vlasti.

Svako ko za vrijeme boravka u Švicarskoj radi ili samo boravi duže od tri mjeseca, treba imati odgovarajuću dozvolu. Dozvole izdaje kantonalna služba za migraciju i integraciju te postoji razlika između kratkih boravišnih dozvola (do jedne godine) i dozvola koje su ograničene i stalne boravišne dozvole (neograničeno).


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.