RUŠE REKORDE Eksplodirao izvor

Mađarska najbolji kupac njemačkog oružja

Avaz.ba
07.10.2019 19:47

Do kraja septembra njemačka vlada je odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 6,35 milijardi eura

Foto: Agencije

Njemačka bilježi rekordan izvoz naoružanja i ove bi godine taj izvoz mogao premašiti količinu naoružanja iz rekordne 2015., javile su agencijepozivajući se na informacije njemačke vlade.

- Do kraja septembra njemačka vlada je odobrila izvoz oružja u vrijednosti od 6,35 milijardi eura, što je 75 posto više od istog razdoblja prošle godin -  proizlazi iz odgovora savezne vlade na upit zastupničkog kluba stranke Zeleni u Bundestagu.

Time bi ove godine mogao biti oboren rekord iz 2015. kada je Njemačka izvezla oružja u vrijednosti od 7,86 milijardi eura.

Ministar gospodarstva Peter Altmaier je ovaj nagli porast objasnio činjenicom da su prošle godine mnoge odluke o izvozu oružja u pojedine zemlje, zbog spora oko ovog pitanja unutar demokršćansko-socijaldemokratske vlade, stajale na ledu.

To se posebice odnosi na izvoz oružja u Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate, koje se, zbog umiješanosti u rat u Jemenu, nalaze na listi zemalja za koje je izvoz oružja sporan.

Na prvom mjestu po količini kupljenog njemačkog naoružanja se nalazi Mađarska, koja je u prvih devet mjeseci ove godine od Njemačke kupila oružja u vrijednosti od 1,77 milijardi eura.

Na listi zemalja koje kupuju najviše oružja iz Njemačke se nalaze i Egipat i Alžir.

NA VRH