INTEGRACIJE

EU razmatra novi pristup: Države će se vraćati na "popravni"?

Kako saznaje „Dnevni avaz“, sve se ozbiljnije razmatra mogućnost da svaka od država našeg regiona koja želi ući u EU, bude vraćena jedan ili više koraka unazad u tom procesu

EU: Novi pristup. Avaz

Piše: S. Numanović / Avaz.ba

1.11.2019

Evropska unija mogla bi za zemlje Zapadnog Balkana uvesti i praksu „obaranja“.

Kako saznaje „Dnevni avaz“, sve se ozbiljnije razmatra mogućnost da svaka od država našeg regiona koja želi ući u EU, a koja ne zadovolji u nekom od segmenata reformi, bude vraćena jedan ili više koraka unazad u tom procesu. I tako bi se radilo sve dok se gradivo ne savlada.

Konkretno, kad bi to pravilo važilo danas, Srbija bi, naprimjer, bila vraćena nekoliko koraka nazad na svom evropskom putu zbog sve lošije situacije u pravosuđu, slobodi medija, javnim nabavkama...

Ovaj koncept „gura“ grupa država okupljenih oko Francuske. Oni sa pravom ukazuju da je proces proširenja, vođen na dosadašnji način, u potpunom ćorsokaku.

Naruku im ide i rastuće neraspoloženje na Balkanu, gdje ljudi vide da je, što famozni evropski put duže traje, ulazak u EU sve neizvjesniji. Nakon još jedne odbijenice Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, rasprave unutar institucija EU, ali i među državama članicama, intenzivirane su.

Unija, s jedne strane, nije voljna ići u daljnja proširenja, jer još vari države koje su joj se pridružile prije 10 i više godina. Rumunija, naprimjer, koja je u EU ušla 2007. godine, čak je i sada pod posebnim režimom EU, jer su joj učinci u borbi protiv korupcije katastrofalni. S druge strane, Balkan je, ipak, bitan i ne smije se sasvim ostaviti na cjedilu.  

Neka vrsta kompromisnog i konstruktivnog izlaska iz trenutne blokade procesa proširenja morat će se naći.

Prema trenutnom raspoloženju, maj naredne godine mogao bi biti najrealniji moment za objavu nove strategije za zapadni Balkan.

Tada je, naime, planirana nova rasprava o našem regionu na Evropskom vijeću, tijelu koje okuplja šefove država ili vlada članica EU. Nakon toga, Hrvatska, koja će od 1. januara preuzeti predsjedavanje Unijom, organizirat će novi samit EU – zapadni Balkan.

Kako nam prenose diplomatski izvori, EU je svjesna da se proces proširenja treba zadržati, ali i osvježiti. Koji je način da se to i desi, znat ćemo u narednim mjesecima.

Norveški model za naš region

Inicijativa za stabilnost Evrope (ESI) netom je objavila dokument u kojem sugerira da se pribižavanje Balkana Uniji radi po modelu Norveške.

To znači da bi se našem regionu davale sve veće i već ekonomske privilegije kako se bude istinski napredovalo u reformama. No, formalni ulazak u EU bio bi nešto što bi se čekalo.

Inicijativa za stabilnost Evrope smatra da je to, ipak, bolji put od aktuelnog vrćenja ukrug.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.