LIFESTYLE

Microsoft najavio otkazivanje podrške za Windows 7

Tačnije 13. januara 2015. godine

(A. Sm.)

15.8.2014


Kompanija Microsoft je najavila kraj proširene podrške Windows 7 za 2020. godinu, dok će klasična podrška tom programu biti okončana 13. januara 2015. godine.

Windows 7 je instaliran u oko 50 posto računara u svijetu, a Microsoft se nada da će uspjeti da u najavljenim rokovima omogući postepeni prelazak korisnika na njegov novi operativni sistem Windows 8, objavljeno je na web siteu zone-numerique.com.

Analitička kompanija Gartner preporučuje korisnicima da se pripreme za tu promjenu ali i da sačekaju da bude lansiran na tržište Windows 9 kako bi odmah prešli na taj operativni sistem, prenosi B92.

Microsoft je ukinuo podršku za Windows XP operativni sistem u aprilu ove godine. To je bio prvi popularni operativni sistem koji je Microsoftt lansirao poslije krize Y2K 2001. a u trenutku otkazivanja podrške bio je instaliran na gotovo 500 miliona računara širom svijeta, što znači da ga posjeduje jedan od pet desktop računara na svijetu.

Nakon velikih kritika i malog udjela verzije Windows 8 na tržištu (neki analitičari smatraju da je Windows 8, uz tablete, jedan od glavnih razloga za sve slabiju prodaju personalnih računara u posljednje vrijeme), Microsoft je predstavio prvu veliku nadogradnju Windows 8.1.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.