LIFESTYLE

Gašenje The Pirate Baya nije imalo skoro nikakvog utjecaja na internet

Originalna stranica se ne vraća uskoro

A.U.

16.12.2014

Gašenje poznate stranice za dijeljenje torenata The Pirate Bay prošle sedmice nije imalo skoro nikakav učinak na pirateriju u svijetu.

Nakon što je ugašena ta stranica, pojavilo se nekoliko novih poput thepiratebay.cr, bazirane na Kostariki, i oldpiratebay.org, kojeg je pokreno rival IsoHunt, te je u potpunosti anuliran nestanak stranice thepiratebay.se.

Naime, 8. decembra kompanija za praćenje piratstva Excipio zabilježila je 101.5 miliona preuzimanja torenata sa inerneta, da bi idućeg dana, nakon što je švedska policija zaplijenila servere i drugu opremu Pirate Baya, ta brojka 10. i 11. decembra pala na 95 i 95.6 miliona.

Ipak, već 12. decembra broj je ponovo skočio na 100.2 miliona, što je i više od dnevnog prosjeka koji iznosi 99.9 miliona preuzimanja.

Desilo se to da su korisnici stranice thepiratebay.se jednostavno prešli na druge stranice, pošto su isti torenti bili dostupni na više stranica, a nestao je samo mali dio njih.

Čini se da je švedska policija zaplijenjivanjem opreme The Pirate Baya odsjekla glavu hidri, nakon čega je izraslo nekoliko novih glava.

„Pravi“ The Pirate Bay se ne vraća uskoro

Ljudi koji stoje iza The Pirate Baya saopćili su da još uvijek nisu odlučiili da li će vratiti staru stranicu.

„Još uvijek ne znamo da li ćemo restartovati sve, ali ako budemo, čut će se“, saopćeno je.

Oni su priznali da je stranica rivala The Old Pirate Bay najbolja alternativa drugim „klonovima“ koji su puni virusa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.