LIFESTYLE

REKORDNA ZARADA Pebble Time u pet sati zgrnuo pet miliona dolara

Nose titulu prvog pametnog sata

(Mi.K.)

25.2.2015

Pebble, koji se ponosi titulom "prvog pravog pametnog sata", vratio se u ponedjeljak na Kickstarter gdje je 2012. crowdfundingom skupio najveću do danas svotu za jedan predstavljeni koncept, čak 10 miliona dolara, s tim da je inicijalnih 100.000 dolara dosegnuto u samo dva sata.

Prvi satovi otišli su na ruke "donatora" već početkom 2013. godine, a na ljeto je prva komercijalna pošiljka rasprodana u samo pet sati. Do kraja godine prodano je milion Pebble satova, stvoreno više od 1.000 aplikacija za uređaj, a danas kompanija koja je počela s osnivačem Ericom Migicovskyjem kao Pebble Technology Corp broji 130 zaposlenika.

Novi model Pebble Time koji dolazi s e-paper zaslonom u boji, timeline naličjem i mikrofonom za upravljanje glasom te brojnim mogućnostima personalizacije izgleda dobio je ponovno povjerenje Kickstarterovih donatora gdje je skinuo novi rekord, u pet sati pet miliona dolara, od čega je prvi milion "pao" u manje od sat vremena.

- Isplanirali smo cijeli mjesec objava novih mogućnosti i dodataka za koje još ne znate, a i tu su i neke nove stvari koje ćemo pokazati - rekao je Migicovsky dajući do znanja da se radi o marketinškom potezu kompanije uoči aprilske premijere najvećeg konkurenta, Apple Watcha.

Pebble Time za Kickstarterovce košta 159 dolara, dok će u slobodnoj prodaji od maja biti 40 dolara skuplji, ali i dalje jeftiniji od konkurencije, pa ako ste pri dolarima, pridružite se revoluciji u njenim (novim) počecima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.