LIFESTYLE

VELIKA OPERACIJA Hakovano 3,2 miliona kompjutera

Evropska policijska agencija Europol u saradnji s tri tehnološke kompanije

(Mi. K.)

26.2.2015

Evropska policijska agencija Europol, u saradnji s tri tehnološke kompanije, prekinula je operaciju u sferi sajberkriminala tokom koje je oko 3,2 miliona kompjutera hakovano u Indoneziji, Indiji i drugim državama radi krađe bankovskih podataka, saopštili su zvaničnici.

Istražitelji iz Njemačke, Italije, Holandije i Britanije, uz saradnju kompanija Anubis netvorks, Majkrosoft i Simantek, uspeli su da rasformiraju serversku infrastrukturu koju su koristili hakeri, prenio je Rojters.

Simantek je napisao na svom blogu da su dvije države s najvećim brojem inficiranih kompjutera bile Indija s 27 posto i Indonezija s 18 posto, a za njima Vijetnam, SAD, Bangladeš i Filipini.

Hakerski program "malver", instaliran preko linkova na spam mejlovima ili inficiranim veb sajtovima, omogućavao je hakerima da pristupe tuđim računarima i koriste ih za kriminalne aktivnosti.

Vikram Takur iz Simanteka rekao je za britansku agenciju da ne očekuje da za sad neko bude uhapšen, jer vlasti još tragaju za organizatorima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.