LIFESTYLE

Popularni znak "@" koristio se još u srednjem vijeku!

Tomlinsonov simbol održao se sve do danas

Autor:(Dž. Č.)

15.3.2016

Sve dok Rayu Tomlinsonu na pamet nije pala ideja kako s jednog računara mail poslati na drugo, elektronska pošta mogla se slati samo unutar jednog uređaja.

Kako bi uspio poslati mail s jednog na drugi računar, Tomlinson je između korisničkog imena i imena računara stavio znak '@', a taj se simbol održao sve do danas. Šta više, on je u potpunosti revolucionarizirao ljudsku komunikaciju i zauvijek ju promijenio.

Ray Tomlinson je inače preminuo početkom marta u 74. godini, a danas ga smatramo ocem e-maila , a time i, na neki način, modernog komuniciranja.

Pisaće mašine

Tomlinson je kasnije potvrdio da je simbol '@' iskoristio jer se on u informatici koristio vrlo rijetko, pa su zbog toga postojale vrlo male šanse da 'zbuni' tadašnje primitivne programe i operativne sisteme, prenose mediji.

Inače, objašnjava autor knjige 'Tajnoviti simboli: Tajni život interpunkcije' Keith Houston, simbol '@' bio je prisutan na pisaćim mašinama još u 19. stoljeću. Tada se naime stavljao između količine nekog proizvoda i i cijene jedinke tog proizvoda.

Zbog toga je 'završio' i na tipkovnicama. On je naime imao poslovnu primjenu i mnogi su imali potrebu za njim. Godine 2000. italijanski je akademik Giorgio Stabile na temelju pisma iz 1536. godine zaključio da je '@' tada bio uobičajeni znak za različite mjerne jedinice.

Religijski simbol

Jedan je španski novinar pak došao do carinskih dokumenata iz 15. stoljeća i zapazio da se tada @ koristio kao mjerna jedinica za težinu.

Očekivano, najstariji dokument u kojem se koristio danas popularni simbol je - religijski . U prijevodu jednog dokumenta s grčkog na bugarski jezik iz 1345. godine, simbol @ koristi se umjesto slova 'A' u riječi 'Amen'. Taj dokument danas se čuva u Apostolskoj biblioteci u Vatikanu i nije poznato zašto se @ koristio u tom kontekstu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.