LIFESTYLE

Hakeri znaju sve što radite, treba im samo vaš telefonski broj

Propust otkriven 2014. godine

(D. K.)

20.4.2016

Hakeri su još jednom pokazali da bez obzira na sve mjere opreza, koje korisnici poduzimaju, pronalaze način kako probiti tu zaštitu.

U nekim slučajevima hakerima treba samo vaš broj mobitela kako bi dobili pristup vašim podacima. Ovaj propust prvi put je otkriven 2014. godine, no nedavno se pokazalo da je još uvijek aktuelan.

Hakeri iskorištavaju sigurnosni propust u standardnom protokolu Signalling System No. 7 (SS7), koji telefonski operateri koriste za uspostavu poziva i slanje poruka. Kada hakiraju taj sistem, mogu doći do podataka o bilo kojem korisniku ako znaju njegov broj mobitela. Tako hakeri mogu saznati lokaciju korisnika, čitati njegove poruke i dobiti uvid u listu poziva.

Karsten Nohl, sigurnosni stručnjak koji istražuje ranjivost u SS7 sistemu, kaže kako ne postoji ništa što korisnici mogu učiniti kako bi se zaštitili od ovakvog napada.

- Mobilne mreže su neovisne o GPS-u, one znaju gdje ste. Dakle, šta kod napravili, odabir lozinke, instaliranje ili ne instaliranje određenih aplikacija...ništa od ovog nema utjecaja na hakere jer oni ciljaju mobilnu mrežu - rekao je Nohl.

No, nisu hakeri jedini koji koriste SS7 kako bi došli do podataka korisnika. NSA također koristi ovaj sistem kako bi pratili osobe od interesa i imali pristup njihovim mobilnim uređajima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.