DRUŠTVENE MREŽE

Nova Instagramova aplikacija: Inovacija ili prijetnja za privatnost

Imat će tri osnovne komponente

Aplikacija Threads: Hoće li privatnost korisnika biti sigurna. Instagram

Avaz.ba / Index.hr

6.10.2019

Aplikacija Threads. Instagram

Društvena mreža Instagram uvodi Threads, aplikaciju za razmjenjivanje poruka samo s najbližim prijateljima.

Njena osnovna ideja je brzo dijeljenje tekstualnih poruka, fotografija i videa s ljudima koje imate na listi "najbližih prijatelja". Također, pasivno dijeli vašu lokaciju, statuse i druge intimne podatke, što je već izazvalo zabrinutost zbog privatnosti korisnika, a neke će, bez sumnje, navesti da revidiraju popis najbližih prijatelja.

Threads ima tri komponente. Prva je kamera, koja se prva otvara kada otvorite aplikaciju. Njome možete snimati fotografije i videa, a nema nikakvih filtera. Aplikacija nudi prilagodljive prečice do vaših bliskih prijatelja ako aplikaciju primarno koristite za slanje poruka dvjema ili trima osoba. 

Druga komponenta su poruke, koje izgledaju kao one s Instagrama, ali ih možete slati samo bliskim prijateljima. 

Treća komponenta je status, koji se čini kao najkontroverzniji dio aplikacije. Kako biste ga kreirali, trebate natipkati nekoliko riječi ili izabrati neki od već gotovih statusa te izabrati koliko će se dugo prikazivati vašim prijateljima. Možete i izabrati "autostatus", što znači da će se on sam osvježavati tokom dana. Vaši prijatelji znat će jeste li kod kuće ili na poslu. 

Threads će zatražiti vašu lokaciju, podatke o kretanju, napunjenost baterije i mrežnu vezu s vašeg telefona kako bi odredio koji kontekst dijeliti. Primjerice, autostatus će možda koristiti vašu tačnu lokaciju kako bi s prijateljima podijelio da ste u kafiću. Može primijetiti da ste na biciklu i promijeniti se u 'U pokretu'. Prije nego što ga pokrenete, upozorit će vas se koje su informacije potrebne i zatražiti odobrenje. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.