KORISNI SAVJETI

Ovako možete povećati brzinu Wi-Fi mreže u svom domu

Inovacije poput skoka na Wi-Fi tehnologiju šeste generacije čine bežični pristup Internetu danas gotovo tri puta bržim od prethodnih generacija.

Na brzinu vaše Wi-Fi veze utječu tri stvari: pozicija rutera, tehnologija i uređaji koji su povezani s ruterom. Getty Images

Avaz.ba

8.7.2020

Inovacije poput skoka na Wi-Fi tehnologiju šeste generacije čine bežični pristup Internetu danas gotovo tri puta bržim od prethodnih generacija. Budući da je brzina bežične mreže često povezana s dometom internetskih veza, postoji nekoliko načina kako biste mogli poboljšati performanse vaše kućne mreže.

Zašto je vaš Wi-Fi spor ?

Postoji mnogo razloga zašto je veza spora. Na bežične signale mogu utjecati fizičke prepreke poput zidova ili podova, udaljenost između uređaja i pristupne tačke, kao i broj uređaja koji koriste vašu Wi-Fi mrežu. Čak i jednostavne stvari poput udaljenosti rutera od poda mogu utjecati na njegov rad.

Prva stvar koju trebate uraditi je povjeriti sa svojim operaterom da li dobijate brzinu koju plaćate, odnosno brzinu koja vam je potrebna. Operatori nude različite brzine, a možda vaš paket nije optimalan.

Na brzinu vaše internetske veze utječu tri stvari: pozicija rutera, tehnologija i uređaji koji su povezani s ruterom.

Kako ubrzati vašu Wi-Fi mrežu?

1. Postavite ruter na otvoreno mjesto

Obzirom na to da je riječ o bežičnoj vezi, na njenu brzinu utječu udaljenost, fizičke prepreke poput zidova, podova i stropova, električne smetnje i broj korisnika na mreži.

Da biste dobili najbolji signal, ruter postavite na otvoreni prostor na srednjem spratu svoje kuće (ili u središte stana), daleko od zidova i prepreka. Idealno bi bilo da ga postavite visoko, iznad namještaja. Držite ga podalje od druge elektronike koja može uzrokovati smetnje, poput mikrovalne pećnice, monitora i bežičnih telefona. Također, pokušajte antene postaviti pod pravim uglom, jednu vodoravno, a drugu okomito.

2. Koristite najnovije Wi-Fi tehnologije

Tehnologije se brzo mijenjaju, a jedan od najboljih načina za ubrzanje bežične mreže je korištenje najnovijeg hardvera. Wi-Fi šeste generacije (WiFi 6 ili 802.11ax) najveći je skok u bežičnu tehnologiju u protekloj deceniji. Omogućava veće brzine, manje kašnjenje signala i veći kapacitet na računarima, mobilnim telefonima i kućnim ruterima.

Starije tehnologije slabijih performansi poput Wireless-N (802.11n) i Wireless-AC (802.11ac) još su uvijek u većini mobilnih i IoT uređaja. Ostale tehnologije su zastarjele.

3. Ograničite uređaje i optimizirajte postavke

Na brzinu vaše Wi-Fi veze utječu tri stvari: pozicija rutera, tehnologija i uređaji koji su povezani s ruterom. AFP

Igranje igrica, video pozivi, gledanje filmova i videozapisa zahtijevaju veliku propusnost te mogu usporiti brzinu pristupa svima koji su povezani na istu Wi-Fi mrežu.

Pobrinite se da vaš ruter uvijek bude ažuriran, da ima najnovije verzije firmwarea i drivera. Mnogi noviji modeli imaju ugrađeno automatsko ažuriranje, ali možda ćete trebati pristupiti postavkama kako biste ručno pokrenuli ažuriranje ili posjetite web stranice proizvođača vašeg uređaja kako biste ispravili bugove.

Na ruteru možete i fino podesiti kanale. Mnogi bežični usmjerivači su unaprijed postavljeni na kanal 6. To znači da i ruteri vaših komšija vjerovatno koriste isti kanal. Zbog velikog broja uređaja može doći do zagušenja na kanalu, a posljedica je slabiji kvalitet veze. Uz primjenu alata kao što je Wi-Fi Analyzer ili Wi-Fi Scanner možete pronaći kanale s većom širinom pojasa kako biste povećali brzinu svoje mreže.

Ako je vaš ruter novije generacije, trebalo bi da može prebacivati između dviju radio frekvencija – 2,4 GHz (stariji standard) i 5 GHz (noviji standard). Pametni bežični ruteri mogu odabrati najbolju frekvenciju za vas i vaše okruženje. Svaka frekvencija ima više kanala: 14 na 2,4 GHz i 30 na 5GHz. Dakle, ako vaš router ima mogućnost automatskog prebacivanja između frekvencija, može birati između 44 kanala. Možete provjeriti postavke svog rutera kako biste se uvjerili da su frekvencije i kanali automatskim postupkom optimalno podešeni.

Na brzinu vaše Wi-Fi veze utječu tri stvari: pozicija rutera, tehnologija i uređaji koji su povezani s ruterom. Getty Images

Ostali savjeti

Ako vam sve ranije predloženo nije dovoljno, evo još nekoliko savjeta kako da pokušate povećati brzinu bežične mreže.

1. Upotrijebite pojačavač signala: To neće ubrzati vezu, ali će pojačati signal u mrtvim tačkama vaše mreže. Na primjer, ako se ruter nalazi na prvom spratu kuće, mogli biste postaviti pojačavač na drugi sprat kako biste tamo pojačali signal. To može pomoći u zgradama s debelim zidovima ili sličnim fizičkim strukturama koje mogu ometati bežični signal.

2. Dodajte pristupne tačke: Zamislite pristupne tačke kao čvorove vaše kućne bežične mreže. Oni međusobno prenose signal i tako stvaraju bežičnu mrežu. Tako možete pokriti velike prostore na više spratova.

3. Ubrzajte protok podataka: Nevidljiva bežična veza ima ogroman utjecaj na naš svakodnevni život: ona određuje koliko ćemo zadataka obaviti i koliko će nam vremena ostati za odmor i opuštanje. Niko ne želi isprekidane videopozive, streaming koji štopa ili spori prenos podataka. Uz malo znanja, odgovarajući ruter i malo upornosti možete prilagoditi postavke rutera kako biste povećali širinu kanala opcijama od 20, 40, 80, pa čak i 160 MHz te tako povećali brzinu Wi-Fi veze i domet.

4. Ažurirajte rutere, gatewaye i ostale uređaje na najnoviji Wi-Fi 6 standard kako biste iskusili gigabitne brzine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.