LIFESTYLE

Šokantno: Evo koliko u SAD-u košta porod

Neugodno iznenađenje za jednu majku

Al. Ti.

12.9.2014

U martu ove godine Twitter korisnica po imenu YumiYoko postala je majka. Ova Amerikanka, bebu nije rodila prirodnim putem, nego carskim rezom. No, njena sreća trajalo je kratko.

Naime, administracija bolnice Abington Memorial u Philadelphiji isti dan dostavila joj je i račun od čak 42 hiljade dolara zbog boravka u bolnici.

U međuvremenu, britanski glumac Stephen McGann u junu je viralnim učinio račun koji je bolnica dostavila YumiYoko i tako podijelo sudbinu ove, ali i miliona drugih ljudi u SAD-u sa ostatkom svijeta.

Uvidom u ispostaljeni račun jasno se vidi da je YumiYoko u okviru sume od 42 hiljade dolara, za ležanje u sobi i korištenje bolničkog kreveta morala platiti 10 hiljada dolara. Ona nije zdravstveno osigurana, te joj je svaka moguća pa i najbanalnija usluga "debelo" naplaćena. Ona je, tako, uslugu babice morala platiti dodatnih 7 hiljada dolara.

Platila je CT snimak, lijekove, analizu krvi, postporođajni pregled ...

Sjedinjene Američke Države ostaju jedina razvijena nacija koja ne pruža sveukupnu zdravstvenu zaštitu za svoje građane. Da stvar bude još gora neke zemlje u tranziciji na svu sreću  pružaju besplatno zdravstveno osiguranje za sve svoje građane. Tako npr. u Saudijskoj Arabiji, koja je bogata naftom, Omanu, Kirgistanu ili Kuba svi građani imaju besplatno zdravstveno osiguranje.

Istraživanja su pokazala da su SAD rangirane kao zemlja koja ima najskuplji, ali i najmanje efikasan sistem zdravstvene zaštite. Njeni građani, nerijetko na liječenje putuju u druge zemlje!

 

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.