LIFESTYLE

Ovako izgledala alatka s kojom su se žene "igrale" prije 28.000 godina!

Pomagala tokom historije pravljena od kamena, drveta, kože pa čak i kamilje balege

(Dž. Č.)

15.1.2015

Na osnovu pronađenih ostataka, naučnici su zaključili da su seksualna pomagala tokom historije pravljena od kamena, drveta, kože pa čak i kamilje balege.

Penis u erekciji, stručno falus, star 28.000 godina pronađen je nedavno u Njemačkoj i predstavlja najstariju seks igračku svih vremena. Na osnovu pronađenih ostataka, naučnici su zaključili da su seksualna pomagala tokom historije pravljena od kamena, drveta, kože pa čak i kamilje balege, prenosi Novi portal.

Što se tiče opšte prihvaćenog termina - dildo, njega su ljudi počeli da koriste u svom rječniku 1400. godine, a potiče od latinske riječi "dilatare" što znači "otvoriti široko". Falus je dospio u upotrebu 500. godine prije nove ere, a bio je isklesan od kamena, kože ili drveta. Za članove društva na visokim pozicijama seksualna pomagala su bila izrađena od srebra, zlata ili slonovače.

verkstadsvagen

Foto: Agencije (Pomagala tokom historije pravljena od kamena, drveta, kože pa čak i kamilje balege)

U antičkoj Grčkoj postoje izveštaji koji pokazuju da su trgovci u gradu Miletu prodavali seks igračke podmazane maslinovim uljem kako bi žene mogle da postignu seksualnu penetraciju dok su njihovi muževi odsutni.

Međutim, mnogima je bilo izuzetno bolno da ih koriste, pa je njihova popularnost opala. Prvi dildo je u Veliku Britaniju stigao tek 1500. godine.

Prahistorijska alatka od 20 centimetara, stara 28 hiljada godina, otkrivena je 2005. godine u Hole Fels pećini u blizini Ulma u Njemačkoj. Smatra se da mu jedina namjena nije bila zadovoljavanje usamljenih žena, već kao kremen za potpaljivanje vatre.

Prvi gumeni dildo nastao je 1850-ih godina, a prikazivanje na filmu je doživio 1930. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.