DIRLJIVA ISPOVIJEST Najteže mi je bilo kad sam 2013. ispala iz invalidskih kolica

Lomila je kosti više od 500 puta: Djeca mi se rugaju, odrasli me čudno gledaju

Autor: Kurir.rs
14.05.2018 18:51
A
A
A

Meri Holm Lorsen (Marry, 21) je djevojka koja boluje od rijetke bolesti krhkih kostiju osteogenesis imperfecta.

Do sada je 500 puta lomila kosti u tijelu i otkriva da je jednom prilikom slomila rebro samo zato što ju je uhvatila štucavica. Dijagnozu su joj postavili kad je imala samo sedam dana. Radi se o nasljednom poremećaju kolagena koji uzrokuje difuznu abnormalnu krhkost kostiju. Meri je opisala svoje životno iskustvo:

- Najteže mi je bilo kad sam 2013. ispala iz invalidskih kolica. Slomila sam niz kostiju i imala sam krvarenje u mozgu. Ljekari nisu bili sigurni hoću li se izvući, stanje mi je bilo kritično.

Kad je bila mala, djeca su joj se rugala, a odrasli su je promatrali kao čudo prirode. Sad se bori protiv predrasuda i javno progovara o svojoj bolesti kako bi podigla svijest o ovom teškom zdravstvenom stanju, a odrastanje nije bilo lako.

- Ljudi uglavnom gledaju iz znatiželje koja proizlazi iz manjka znanja i informacija, a to je glavni razlog zašto sad javno govorim o tome. Stanje me pogađa svakodnevno jer su mi kosti izuzetno slabe i ponekad mi je vrlo teško nešto što je drugim ljudima normalno. Ipak, ne želim da me ograničava strah da ću slomiti nešto, moram da živim punim plućima, a zbog toga ponekad moram i da riskiram. To što predajem i govorim na konferencijama je jedan od mojih najvećih životnih uspjeha i vrlo sam sretna što mi je to posao - rekla je Meri. 

"Život s bolešću osjetljivih kostiju podnosim zahvaljujući prijateljima i porodici koji mi odvlače pažnju kad sam u bolovima zbog lomova i pomažu mi šta god mi treba. Najveća želja mi je da osnujem porodicu, imam muža i djecu. Moram priznati da mi je zastrašujuće izgovoriti to naglas jer znam koliko je to teško s invaliditetom. Mislim da je važno imati snove i ne suzdržavati se zbog straha od poraza. Sami biramo svoj put, a na njemu se onda fokusiramo na pozitivno ili negativno. Trudim se da uvijek biram pozitivno", kazala je Meri.