DIRLJIVA ISPOVIJEST

Lomila je kosti više od 500 puta: Djeca mi se rugaju, odrasli me čudno gledaju

Kurir.rs

14.5.2018

Meri Holm Lorsen (Marry, 21) je djevojka koja boluje od rijetke bolesti krhkih kostiju osteogenesis imperfecta.

Do sada je 500 puta lomila kosti u tijelu i otkriva da je jednom prilikom slomila rebro samo zato što ju je uhvatila štucavica. Dijagnozu su joj postavili kad je imala samo sedam dana. Radi se o nasljednom poremećaju kolagena koji uzrokuje difuznu abnormalnu krhkost kostiju. Meri je opisala svoje životno iskustvo:

- Najteže mi je bilo kad sam 2013. ispala iz invalidskih kolica. Slomila sam niz kostiju i imala sam krvarenje u mozgu. Ljekari nisu bili sigurni hoću li se izvući, stanje mi je bilo kritično.

Kad je bila mala, djeca su joj se rugala, a odrasli su je promatrali kao čudo prirode. Sad se bori protiv predrasuda i javno progovara o svojoj bolesti kako bi podigla svijest o ovom teškom zdravstvenom stanju, a odrastanje nije bilo lako.

- Ljudi uglavnom gledaju iz znatiželje koja proizlazi iz manjka znanja i informacija, a to je glavni razlog zašto sad javno govorim o tome. Stanje me pogađa svakodnevno jer su mi kosti izuzetno slabe i ponekad mi je vrlo teško nešto što je drugim ljudima normalno. Ipak, ne želim da me ograničava strah da ću slomiti nešto, moram da živim punim plućima, a zbog toga ponekad moram i da riskiram. To što predajem i govorim na konferencijama je jedan od mojih najvećih životnih uspjeha i vrlo sam sretna što mi je to posao - rekla je Meri. 

"Život s bolešću osjetljivih kostiju podnosim zahvaljujući prijateljima i porodici koji mi odvlače pažnju kad sam u bolovima zbog lomova i pomažu mi šta god mi treba. Najveća želja mi je da osnujem porodicu, imam muža i djecu. Moram priznati da mi je zastrašujuće izgovoriti to naglas jer znam koliko je to teško s invaliditetom. Mislim da je važno imati snove i ne suzdržavati se zbog straha od poraza. Sami biramo svoj put, a na njemu se onda fokusiramo na pozitivno ili negativno. Trudim se da uvijek biram pozitivno", kazala je Meri.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.