NJUJORK

Rakuni umiru od virusne bolesti zbog koje se ponašaju kao zombiji

Avaz.ba

23.7.2018

Rakuni u njujorškom "Central Parku" umiru od viralne infekcije, zbog koje se ponašaju kao "zombiji", saopćile su tamošnje vlasti.

Protekli mjesec pronađeno je 26 rakuna koji su preminuli nakon što su zaraženi teškim oblikom štenećaka, kojeg uzrokuje virus iz porodice Paramyxoviridae i roda Morbillivirus, koji je po svojoj građi vrlo sličan virusu ljudskih ospica.

Simptomi štećenaka uključuju neprirodno ponašanje životinje, dezorijentiranost, nedostatak koordinacije i agresivno ponašanje, što je primijećeno i kod drugih rakuna u parku. 

- Izgledali su kao da se kreću besciljno i da imaju napade - izjavila je dr. Seli Slavinski (Sally), pomoćnica direktora Odjeljenja za zdravlje.

Štenećak se može prenijeti na pse te druge životinje, a rezultati testova koji su stigli potvrdili su da je riječ o ovoj infekciji. 

Rakuni koji se i dalje nalaze u parku zabrinuli su brojne eksperte. Dr. Slavinski je otkrila da su brojni rakuni koje su sreli djelovali bolesno, te imaju iscjedak iz nosa, što je posebno opasno jer mogu virus lako prenijeti drugim životinjama.

Srećom, štenećak se ne prenosi na ljude, kao što je to slučaj s bjesnilom. No, iako je prema zakonu obavezno da se životinje vakcinišu protiv bjesnila, to nije slučaj sa štenećakom. 

Osim pasa, zbog infekcije su ugroženi i tvorovi, kojoti, lisice, lasice te egzotične velike mačke, poput snježnih leoparda koji se nalaze u lokalnom zoološkom vrtu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.