RIO DE ŽANEIRO

Plastične operacije se u Brazilu smatraju osnovnim ljudskim pravom

U svijetu se njihovi estetski hirurzi veoma cijene

Printscreen

Index.hr

5.11.2018

U većini zemalja, ako se podvrgnete estetskoj hirurgiji, to ćete platiti iz svog džepa i to vrlo vjerovatno - masno. Zdravstveno osiguranje u nekim slučajevima pokriva estetske operacije samo ako su medicinska nužnost i nisu primarno obavljene zbog estetskih razloga.

Međutim, u Brazilu je situacija malo drugačija, piše "Vice". Tamo se smatra da pacijenti imaju "pravo na ljepotu" te su u javnim bolnicama plastične operacije besplatne ili jeftine, a vlada svake godine subvencionira skoro pola miliona plastičnih operacija.

I dok vam se to na prvu može učiniti kao odlična stvar, Alvaro Jarin, koji godinama proučava estetsku hirurgiju u Brazilu, kaže da to sa sobom nosi i mnoge nedostatke.

- Svi koje sam intervjuirao, a koji su se podvrgnuli estetskim operacijama u Brazilu priznaju da je to bilo zaista riskantno - piše on za "Vice". Kaže da su mu pacijenti rekli da uvjeti u bolnicama nisu bili najprofesionalniji te da su ih uglavnom operirali specijalizanti kojima su služili kao pokusni kunići.

- Ipak, ovi pacijenti, većinom žene, kažu mi da je u Brazilu živjeti bez ljepote još veći rizik. Ljepota se smatra tako važnom za tržište rada, pronalazak partnera ili za bilo kakvo napredovanje u životu da mnogi jednostavno ne mogu reći ne ovakvim operacijama - piše Alvaro.

U državnim bolnicama postoje liste čekanja za estetske operacije duge i po nekoliko mjeseci, pa čak i godina, a godišnje se ukupno obavi oko 1.2 miliona plastičnih operacija. Brazil je drugi najveći konzument plastične hirurgije na svijetu.


Brazil danas zdravlje gleda kao temeljno ljudsko pravo te daju besplatno zdravstveno osiguranje svim svojim građanima. Međutim, javne bolnice nemaju dovoljno sredstava, a Brazilci srednjeg i višeg staleža zbog toga češće koriste usluge privatnika. U Brazilu tako trenutno djeluju dva nivoa kad se o zdravstvu radi - privatno koje je luksuzno i veoma savremeno, te državno koje nema dovoljno finansijskih sredstava, ali daje osnovne usluge radničkoj klasi.

Plastična hirurgija se također smatra tom osnovnom uslugom ponajviše zbog napora hirurga imena Ivo Pintaguj (Pitanguy), čovjeka kojeg danas zovu "papom estetske hirurgije". On je 1950-ih uvjerio predsjednika Juscelina Kubičeka (Kubitscheka) da je pravo na ljepotu nužna kao i bilo koja druga medicinska potreba. Pitanguj ga je uvjerio da ružnoća stvara toliku psihološku patnju u Brazilu da medicinari jednostavno ne mogu ignorirati taj "humanitarni problem".

Godine 1960. je otvorio prvu kliniku koja je nudila plastične zahvate siromašnima. To je bio toliko uspješan potez da su ga počele slijediti i ostale medicinske institucije u zemlji. U zamjenu za jeftine ili besplatne estetske zahvate, pacijenti su doktorima pomagali da uče i usavrše svoje operativne vještine.

Brazil je bio savršeno mjesto za ovakvo nešto. Početkom 1920-ih brazilski naučnici su tvrdili da je ljepota mjerilo "rasnog napretka". Ljepota je počela dobivati veću kulturnu snagu, a plastični hirurzi naslijedili su ove ideale i gledali svoju praksu kao "popravljanje pogrešaka previše rasnih mješavina" u toj zemlji, pogotovo među nižim slojevima. To se održalo do danas pa se u nedavno objavljenoj knjizi Biopolitika ljepote tvrdi da je upravo humanitarizam glavna pokretačka snaga estetske hirurgije u brazilskim javnim bolnicama.

Kad je Alvaro počeo sa svojim istraživanjem, glavnina korisnika plastične hirurgije u brazilskim javnim bolnicama bile su, primjerice, žrtve opeklina i ostali pojedinci sa sličnim deformacijama. No, u gotovo 95 posto bolnica gdje je provodio istraživanje te operacije pretvorile su se u operacije sa čisto estetskom svrhom, tvrdi on.

Budući da većinu tih zahvata obavljaju specijalizanti koji uče za estetske hirurge, on imaju najviše interesa upravo za tim - učenjem estetskih zahvata, što će im kasnije omogućiti da otvore svoje privatne ordinacije. No, zbog toga imaju veoma malo interesa za posvećivanje rekonstruktivnim zahvatima koji poboljšavaju tjelesne funkcije ili smanjuju bol. Većina inovacija u estetskoj hirurgiji najprije se obavlja u državnim bolnicama da bi se tamo testirali na siromašnijim pacijentima koji tako postaju pokusni kunići.

Renata, pacijentica s kojom je Alvaro razgovarao, operirala je grudi u takvoj jednoj državnoj bolnici. Grudi su joj nakon operacije ostale deformirane, a bradavice nejednake. Dobila je i tešku infekciju koju je liječila mjesecima i koja joj je ostavila velike ožiljke na tijelu. Razmišljala je o tome da tuži doktora, no zbog financijskih troškova te svjesnosti da vjerojatno ne bi dobila veliku odštetu od te je ideje odustala. Nagodila se s bolnicom u zamjenu za još jednu besplatnu operaciju, u nadi da će ovaj put završiti dobro.

U svijetu se brazilski estetski hirurzi veoma cijene. Tokom jedne međunarodne konferencije o estetskoj hirurgiji u toj zemlji jedan je američki plastičar rekao Alvaru: "Brazilski hirurzi su pioniri... Znate zašto? Jer u Brazilu nemaju zakonske barijere za generaciju novih tehnika. Mogu biti kreativni koliko žele..."

Drugim riječima, ne postoji zakonska zaštita siromašnijih pacijenata od loše medicinske praske. U zemlji u kojoj se ljepota smatra najvažnijom za državljanstvo, pacijenti pristaju biti pokusni kunići u zamjenu za ljepotu. No, često je to pod prisilom, a posljedice mogu biti strašne, zaključuje Alvaro.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.