Foto: The Guardian Djevojčica teška 3.300 grama

REVOLUCIONARNO Medicinsko čudo u Brazilu proširilo mogućnosti za parove

Rođena prva beba iz maternice mrtve žene

Tim ljekara kazao je da je djevojčica zdrava te da se normalno razvija <195> Operacija je trajala skoro 11 sati

Avaz.ba
06.12.2018 22:07
A
A
A

Žena u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantirana maternica od umrle donorke. Ovo je prvi takav uspješan zahvat. Zdrava djevojčica stigla je na svijet u terminu, a njeno rođenje značajno će proširiti mogućnosti tretmana za parove koji pokušavaju dobiti potomstvo.

Prednosti postupka

Ljekari su ranije u zemljama poput Švedske i Sjedinjenih Američkih Država uspješno transplantirali maternice, ali od živih donora, a nakon tih transplantacija, žene su uspjele roditi. No, do sada je svih 10 pokušaja u Sjedinjenim Američkim Državama, Češkoj i Turskoj da se presadi maternica od umrle donorke bilo neuspješno.

Sve se to promijenilo u Brazilu. Majka djevojčice je 32-godišnja neimenovana žena, koja je rođena bez maternice zbog rijetkog genetskog poremećaja. Njoj je u septembru 2016. u klinici u Sao Paolu presađena maternica 45-godišnje donorke, koja je umrla zbog izliva krvi u mozak.

Operacija je trajala skoro 11 sati, hirurzi su pažljivo povezivali vene, arterije, ligamente i vaginalne kanale. Sedam mjeseci nakon operacije, u nju je stavljeno osam oplođenih jajnih ćelija. Trudnoća je prošla bez komplikacija i beba, teška 3.300 grama, rođena je u 35. sedmici.

Ljekar koji vodi ovo istraživanje, pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

 Smanjen rizik

- Kod umrlog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po donora. Osim toga, manji su i troškovi, jer nema hospitalizacije, a ni veoma duge operacije donora – kazao je doktor Dani Ejzenberg s Univerziteta u Sao Paulu.

Ovo nije prva transplantacija maternice s umrlog donora na živog pacijenta, ali je ovo prvi slučaj u kojem je nakon transplantacije s umrlog donora rođeno dijete. Tim ljekara kazao je kako je rođena djevojčica zdrava te da se normalno razvija.

Uklonjena iz tijela

Nakon rođenja djeteta, maternica je uklonjena iz tijela žene u istom zahvat u kojem je dijete rođeno carskim rezom. Ljekari su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da tijelo ne bi odbacilo transplantirani organ.