REVOLUCIONARNO

Rođena prva beba iz maternice mrtve žene

Tim ljekara kazao je da je djevojčica zdrava te da se normalno razvija <195> Operacija je trajala skoro 11 sati

Djevojčica teška 3.300 grama. The Guardian

Avaz.ba

6.12.2018

Žena u Brazilu rodila je nakon što joj je transplantirana maternica od umrle donorke. Ovo je prvi takav uspješan zahvat. Zdrava djevojčica stigla je na svijet u terminu, a njeno rođenje značajno će proširiti mogućnosti tretmana za parove koji pokušavaju dobiti potomstvo.

Prednosti postupka

Ljekari su ranije u zemljama poput Švedske i Sjedinjenih Američkih Država uspješno transplantirali maternice, ali od živih donora, a nakon tih transplantacija, žene su uspjele roditi. No, do sada je svih 10 pokušaja u Sjedinjenim Američkim Državama, Češkoj i Turskoj da se presadi maternica od umrle donorke bilo neuspješno.

Sve se to promijenilo u Brazilu. Majka djevojčice je 32-godišnja neimenovana žena, koja je rođena bez maternice zbog rijetkog genetskog poremećaja. Njoj je u septembru 2016. u klinici u Sao Paolu presađena maternica 45-godišnje donorke, koja je umrla zbog izliva krvi u mozak.

Operacija je trajala skoro 11 sati, hirurzi su pažljivo povezivali vene, arterije, ligamente i vaginalne kanale. Sedam mjeseci nakon operacije, u nju je stavljeno osam oplođenih jajnih ćelija. Trudnoća je prošla bez komplikacija i beba, teška 3.300 grama, rođena je u 35. sedmici.

Ljekar koji vodi ovo istraživanje, pojasnio je koje su prednosti ovakvog postupka.

 Smanjen rizik

- Kod umrlog donora smanjujemo rizike, jer ne postoje rizici po donora. Osim toga, manji su i troškovi, jer nema hospitalizacije, a ni veoma duge operacije donora – kazao je doktor Dani Ejzenberg s Univerziteta u Sao Paulu.

Ovo nije prva transplantacija maternice s umrlog donora na živog pacijenta, ali je ovo prvi slučaj u kojem je nakon transplantacije s umrlog donora rođeno dijete. Tim ljekara kazao je kako je rođena djevojčica zdrava te da se normalno razvija.

Uklonjena iz tijela

Nakon rođenja djeteta, maternica je uklonjena iz tijela žene u istom zahvat u kojem je dijete rođeno carskim rezom. Ljekari su to objasnili time da bi bilo skupo održavati ženu na imunosupresivima koji su potrebni da tijelo ne bi odbacilo transplantirani organ.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.