ZANIMLJIVOSTI

Očaran ljepotom Venere, doživio srčani udar

Kao faktor rizika čovjekova sklonost da bude impresioniran

Botičeli: Rođenje Venere. Internet-pretraživač

24sata.hr

19.12.2018

Direktor galerije Ufici u Firenci kaže kako ovo nije prvi put da se netko sruši zbog pogleda na veličanstvenu ljepotu ''Rođenja Venere'' ili Karavađiove (Caravaggiov) ''Meduze''.

Neimenovani Italijan (70) doživio je srčani udar nakon što su ga preplavile emocije dok je gledao Botićelijevu (Botticelli) sliku ''Rođenje Venere''. Remek djelo iz 15. stoljeća izloženo je u Galeriji Ufika u Firenci, a muškarac je pred slikom stajao i divio joj se u subotu ujutro.

Venera: Senzacija uma. Ilustracija

Imao je sreće jer je u galeriji bilo i nekoliko kardiologa koji su mu odmah priskočili u pomoć, pa se sada oporavlja u bolnici. Direktor galerije Ajke Šmit (Eike Schmidt) kaže kako ovo nije prvi put da se neko sruši zbog pogleda na veličanstvenu ljepotu 'Rođenja Venere' ili Karavađiove 'Meduze'.

-Jedan posjetilac je imao epileptički napad dok je gledao Botićelijevu ''Primaveru'' 2016. godine. To je dokaz da umjetnost utječe na stvarnost- rekao je i dodao da na taj sindrom nikada nije naišao dok je radio u SAD-u.

Stručnjaci kažu da je ovaj Italijan jedan od niza žrtava tzv. Stendhalovog sindroma koji karakteriziraju vrtoglavica, nesvjestica, halucinacije pa čak i lupanje srca, a okidač je pogled na nešto izuzetno lijepo.

Ovaj sindrom naziv je dobio po francuskom piscu iz 19. stoljeća Mari-Henri Bel (Marie-Henri Beyle) poznatom kao Stendhal. On je doživio neku vrstu ekstaze nakon što je ugledao uzvišenu ljepotu bazilike Santa Kroke u Firenci.

-Srce mi je lupalo, život je izašao iz mene, hodao sam i strahovao da ću se srušiti- rekao je tada.


Italijanski psihijatar Graciel Magerini (Graziella Magherini) radio je u bolnici u Firenci i zabilježio je 106 slučajeva između 1977. i 1986. godine koji bi se mogli opisati kao spomenuti sindrom. Mnoge od tih pacijenata iznosili su iz muzeja i galerija nakon što su padali u nesvijest, imali jake vrtoglavice, lupanje srca, halucinacije, osjećali su iscrpljenost, a neki su čak patili od gubitka identiteta.

Kao faktor rizika spomenuo je sklonost čovjeka da bude impresioniran, a tu su i doza stresa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.