ZIMSKE PUSTOLOVINE

Staze smrti svake godine mame skijaše

Sa do 78 posto nagiba ovaj izazov je strmiji nego skijaška skakaonica te predstavlja posebno iskustvo za ambiciozne skijaše i bordere

Upozorenje na stazi Harakiri – Mayrhofen

Avaz.ba

23.12.2018

Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Portali koji se bave putovanjima svake godine prave listu najstrmijih i najopasnijih uređenih skijaških staza u Evropi gdje su borba živaca i trnci u nogama zagarantirani.

Nema drveća

Već duže vrijeme na prvom mjestu nalazi se staza Harakiri – Mayrhofen u Austriji, koja je već po samom imenu ušla je u legendu. Sa do 78 posto nagiba ovaj izazov je strmiji nego skijaška skakaonica te predstavlja posebno iskustvo za ambiciozne skijaše i bordere.

Za sve one koji prežive ovu stazu, moguće je nakon spusta i nabaviti majicu "Harakiri Survivor".

Na drugom mjestu nalazi se staza Hohe Salve – Soll. S ovog vrha na najvećem zajedničkom skijaškom kompleksu Austrije spuštaju se dvije crne staze, sa skoro 74 posto nagiba, koje su tabu za neiskusne skijaše. Kako sam vrh nema drveća, vjetar često odnosi snijeg, pa su staze ledene, što svakom skijašu koji se odluči spustiti na njih, letvicu izazova podiže još više.

Visinska bolest

U južnom Tirolu postoje dvije staze imena Holzriese 1 i 2 koje se smatraju stazama s najstrmijim nagibom u Dolomitima. Na dužini od 1,5 kilometara prelazi se visinska razlika od 500 metara i sa 71-postotnim nagibom svakako nije za one s visinskom bolešću.

Posebne mašine

Za uređenje staza velikih nagiba, zadužene su posebne mašine opremljene vitlima. Jedino su takve mašine u mogućnosti kvalitetno i sigurno pripremiti ovakve skijaške padine, gdje i najmanji neobrađeni komad snijega ili tla može dovesti do neugodnih padova i ozljeda.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.