KRIMINAL

Milione zamijenio fatalnom ženom: Zarađivao je više od svih, otišao na robiju i na kraju se oženio

Danas se Franceze bavi motivacionim govorima, gdje opisuje kako je preživio svoje mafijaške dane, ali i suđenja

Majkl Franceze. PrintScreen Google

I. Š . / bAvaz.ba

5.8.2019

Majkl Franceze (Michaele Franzese)  1986. godine je bio najbolje plaćeni mafijaški bos još od vremena Ala Kaponea (Capone), a sa 35 godina, magazin Fortune stavio ga je na 18 mjesto na listi "Pedeset najbogatijih i najmoćnijih mafijaških šefova".

Majkl je smislio sjajne prevare na ivici legitimnog poslovanja. Od autodilovanja i sindikalnih napada, finansijskih usluga i sportske i zabavne industrije, do multimilonske sheme izbjegavanja poreza na gorivo.

- Tako je svake nedjelje zarađivao milione u gotovini na svom vrhuncu - piše u biografiji ovog čovjeka na njegovoj stranici.

No, na internetu se mogu pronaći mnogo "zanimljiviji" detalji iz njegovog života. 

Za Majkla se zna da je rođen u Bruklinu, a da mu je otac bio čuveni Džon Franceze (John ). Nakon završetka srednje škole, Franceze je upisao Univerzitet Hofstra, a njegov otac prvobitno je želio da on postane ljekar. Međutim, oko 1972. godine Francese je odlučio napustiti fakultet, brinuti se o svom ocu i raditi za porodicu Kolombo, nakon što je Soni 1967. godine osuđen na 50 godina zatvora

Godine 1980. Franceze je postao "kapetan" i dobio je na upravljanje između 300 i 500 ljudi. Imao je imao dosta različitih kontakata s važnim mafijašima kao što su Džon Goti (John Gotti), ali i porodice Gambino i Đenoveze (Genovese).

Nakon što su ga bezbroj puta pitali da li žali zbog svog prošlog života, Franceze se prisjetio da je „poslat“ ili „pozvan“ sa svojim ocem da prisustvuje sastanku uz prisustvo vrha porodice Kolombo; u mafijaškoj tradiciji član je suptilno primoran da ide na sastanak i često ne izlazi živ. 

Žali zbog ubistava mnogih prijatelja kojima nije mogao pomoći, a prvo je ubistvo Tomasa Đenovezea ( Thomas Genovese) iz 1981. godine.

Otprilike mjesec nakon što je odslužio skoro deset godina zatvora, Đenoveze, je pronađen ubijen u prtljažniku svog automobila.

Ovo su bili samo neki od brojnih dijelova njegove biografije koje je opisao u svojoj knjizi. 

Inače, Franceze je bio dugo na meti vlasti i napokon je 1985. godine optužen po 14 tačaka, i to za reketiranje, falsificiranje i iznudu. Godine 1986. priznao je krivicu po dvije tačke. Osuđen je na deset godina saveznog zatvora i 24.730.456 KM nadoknade za nelegitimne poslove. 

Majkl Franceze i Kamil Garsia. PrintScreen Facebook

U decembru 1987., dok je bio u zatvoru, Franceze se odlučio udaljiti od porodice Kolombo i organiziranog kriminala. On je 1989. pušten iz zatvora nakon odsluženja 43 mjeseca. Preselio se u Los Anđeles. Iako su tužioci tražili njegovu saradnju protiv bivših saradnika u organiziranom kriminalu, koristeći lažne izgovore, Francese je izbjegao saradnju.

Ali, decembra 1991. godine ponovo je osuđen u Njujorku na četiri godine zatvora zbog poreznih prevara, da bi tri godine kasnije bio pušten i definitivno se odvojio od mafije.

Ali, zanimljivo je šta je naveo kao razlog što se "odvojio" od mafije. Na svojoj stranici objasnio je da je tokom produkcije filma " Vitezovi grada" upoznao plesačicu Kamil Garsiju (Cammy Garcia), čija je "nevina ljepota i vjera preokrenula svijet".

Kako se navodi, nakon što se zaljubio, odlučio je priznati krivicu i zakleo se da će izaći iz mafije.

"Majkl Franceze je jedini visoki funkcioner iz porodice velikih zločina koji je ikada otišao, bez zaštite i preživio", dodaje se na njegovoj stranici.

Danas se Franceze bavi motivacionim govorima, gdje opisuje kako je preživio svoje mafijaške dane, ali i suđenja.

Michaele Franzese. PrintScreen Facebook

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.