OSVJEŽENJE

Čileansko vodeno čudo tirkizne boje

Bazen privatnog resorta San Alfonso de Mar više liči na okean nego na bazen

Sadrži ukupno 66 miliona galona filtriranog mora iz Tihog okeana. Agencija

Z. K. / Avaz.ba

4.8.2020

U hotelskom kompleksu u Čileu nalazi se drugi najveći bazen na svijetu, kojeg je izgradila multinacionalna kompanija „Crystal Lagoons“, a koji više liči na okean nego bazen.  Bazen privatnog resorta San Alfonso de Mar prostire se na površini od oko osam hektara, a sadrži ukupno 66 miliona galona filtriranog mora iz Tihog okeana. 

S trona najvećeg bazena na svijetu zbačen je 2015. godine od strane hotela Citystars Sharm el Sheik iz Egipta, koji je s površinom od 12.5 hektara proglašen najvećim, a taj se podatak nalazi i u Guinisovoj knjizi rekorda.  Unatoč tome, čileansko vodeno čudo i dalje je vrlo posjećeno. Da se u njemu nećete samo brčkati, govori i podatak da mu je maksimalna dubina 3,5 metara. U njemu možete roniti, a postoji mogućnost i bavljenja skijanjem na vodi. No, od svih podataka, ipak je daleko impresivniji onaj koji se tiče veličine. 

Bazen je velik kao 6.000 standardnih bazena. Posebnu draž cijelom bazenu daje njegova tirkizna boja, a temperatura vode iznosi 26 stepeni, tako da se ovdje znatno ugodnije, ali i sigurnije kupati nego u okeanu. Bazen je inače otvoren 2006., tačno nakon pet godina građenja, a za cijeli je projekt utrošeno između 1,5 i 2 milijarde dolara.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.