NAUKA

Deset alata koji olakšavaju život developera

Jednostavno pravljenje web stranica

Promo

27.1.2016

U procesu pravljenja i kodiranja svojih web stranica neke od zadataka ćete neprekidno ponavljati. Sljedeći alati će vam ovaj posao učiniti lakšim. Neki od ovih resursa su softveri koji se instaliraju, dok su ostali dodaci za vaš pregledač. Sigurno je da će vam barem jedan od njih uštedjeti vrijeme.

Instant Eyedropper

Pronađite u paleti boju koja vam je potrebna. Ovaj alat vam omogućava da na klik prepoznate i potom koristite svaku boju prikazanu na ekranu.

Ruler

Izmjerite veličinu i broj piksela na dugmićima i slikama.

F.lux

Gledanje u monitor satima izaziva pretjerano naprezanje očiju. Odmorite oči pomoću F.luxa koji automatski monitor podešava dobu dana.

Awesome Screenshot

Napravite sliku vašeg ekrana (screenshot) bez upotrijebe lijepljenja i čuvanja u Paintu.

Social good ipsum

Lorem ipsum je početak generičkog paragrafa na latinskom koji developeri koriste da označe tekst na stranici koju razvijaju. Ovaj program koristi tekst koji automatski preuzima sa NGO sajtova, što automatski daje smisleniju sliku i realniji utisak o sajtu koji pravite.

User agent switcher

Pregledajte svoj sajt kao da koristite Chrome, Firefox, iPhone, Android ili čak i Windows Phone.

IE Tab

Pregledajte veb stranice Internet Explorerom. IE Tab prikazuje strancije drugačije nego drugi pregledači što vam daje mogućnost da u jednom jezičku vidite vaš sajt, a u drugom njegov prikaz u Explorer ruhu.

Dribble

Putem Dribblea dizajneri i drugi developeri dijele kreativne dizajnerske ideje što vam može dati pravu inspiraciju za vaša rješenja.

Resolution test

Posjetioci vašeg sajta koriste različite rezolucije ekrana. Sve opcije u domenu prikaza sadržaja možete testirati koristeći Resolution test.

Userium

Revidirajte sajt prije lansiranja za uobičajene probleme u funkcionalnosti.

Šta god da je konkretno vaš posao, ovi alati će vam pomoći. Bilo da ste dizajner, programer ili developer mobilnih aplikacija, sigurno je da ćete na listi pronaći nešto za sebe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.