NAUKA

NEOČEKIVANA OPASNOST Nuklearne prijetnje plaše cijeli svijet

Istraživanja sprovodi Sjeverna Koreja

Autor:(Mi. K.)

20.2.2016

Nuklearna testiranja koje u posljednje vrijeme sprovodi Sjeverna Koreja vrlo lako bi mogla da izazovu erupciju vulkana Maunt Paekdu, što bi moglo da proizvede katastrofalne posljedice, prenosi britanski Telegraf.

Vulkan na granici Sjeverne Koreje i Kine pripada aktivnim vulkanima, a kroz istoriju je zapamćen po svojim moćnim erupcijama uključujući i jednu od najvećih ikad zapamćenih iz 946. godine.

Upravo ta erupcija poznata je pod nazivom "milenijumska", a na vulkanskom indeksu eksplozivnosti označena je brojem sedam.

O ovoj erupciji se ne zna previše, ali može se uporediti sa erupcijom indonežanskog vulkana Tambora iz 1815. godine koji je izazvao globalne klimatske promene i takozvanu "godinu bez ljeta".

Iako se o "milenijumskoj erupciji" ne zna previše, poznato je da je pepeo dospio 1.000 kilometara daleko i uspio da prekrije tlo Japana, a klimatski uslovi u Kini su se znatno promijenili.

Vulkan Paekdu sa svojom visinom od 2.744 metara, posljednji put je zabilježio erupciju 1903. godine, mada je u posljednje vrijeme zabilježena povećana aktivnost vulkana, kao i porast količine oksida sumpora, što seizmologe navodi na zaključak da se njegova količina magme povećava.

Istraživanje koji su vršila četiri južnokorejska naučnika i objavila u uglednom časopisu "Nature" govore u prilog činjenici da bi nuklearna testiranja koje izvodi Sjeverna Koreja u prečniku manjem od 100 kilometara udaljenosti od vulkana, mogla da podstaknu njegovu aktivnost.

Oni napominju da podzemne nuklearne eksplozije pored aktivnog vulkana predstavljaju direktnu prijetnju po vulkan.

Posljednji nuklearni test koji je sprovela Sjeverna Koreja desio se 6. januara ove godine i izazvao je potres jačine 5.1. Profesor Hong napominje da bi potresi magnitude između 5 i 7.6 vrlo lako mogu biti okidač za vulkansku erupciju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.