LIFESTYLE

Provjerite da li znate prepoznati laž?

Postanite dekoder istine

(Dž. Č.)

30.11.2014

Mikroekspresija su kratki, nehotični izrazi lica koji koji se javljaju istovremeno sa određenom emocijom. Obično se javljaju u neizvjesnim situacijama, gdje je u pitanju gubitak ili dobitak, prenosi Sigma. Mikroekspresija se javlja kada osoba namjerno pokušava da sakrije svoje trenutno osjećanje ili kada ne zna kako se u određenom trenutku osjeća. Za razliku od običnih izraza lica, mikroekspresiju lica je teško sakriti. Ona se odnosi na osnovna osjećanja: sreću, tugu, strah, bijes, gađenje i iznenađenje.

Slušate li svog sugovornika pažljivo, pratite li mu mikroekspresije na licu, možete otkriti laže li vam ili govori istinu. Istraživanje profesora Paula Ekmana pokušalo je dekodirati emocije kroz čitanje brzih univerzalnih mikroekspresija na licima ljudi. Ako znate dekodirati te izraze, moći ćete shvatiti koja se emocija krije iza njih, a ako ste razumjeli emocije, na jedan ste korak bliže saznanju laže li vam osoba na drugoj strani ili govori istinu.

Mikroekspresija se teško može primjetiti, ali usporeni snimci i fotografije olakšavaju njeno proučavanje. Da bi se naučilo kako različita osjećanja djeluju na nečiji izraz lica, Ekman predlaže proučavanje slika jedne osobe koja pokazuje sve emocije pod istim uslovima.

5-paul-ekman-lie-detector

Sedam ključnih područja na koja se trebate fokusirati želite li iščitati nečije emocije su:

1. Proučavajte mikroekspresije osobe. Mikroekspresije se lako čitaju, a Ekmanova stranica puna je tumačenja koje možete svladati u samo nekoliko sati.

2. Govor tijela je bitan. Posebnu pažnju obratite na noge. Joe Navaro, bivši detektiv FBI-a, u svojoj knjizi What Every Body Knows kaže kako su na ispitivanjima osumnjičenika najčešće gledali noge. Stopala raširena prema van mogu značiti osoba da osoba želi otići, dok noge koje su mirno spuštene sugeriraju da osoba želi ostati.

3. Slušajte pažljivo. Ono što ljudi govore i kako govore često se ne podudara.

4. Istražujte, ali vjerujte svom instinktu. Vaš prvi dojam prije logičkih zaključaka je dragocjen. Uvijek imajte na umu kako ste se osjećali kad ste prvi put promatrali neku situaciju. Čak i ako se ne složite s tim osjećajem, to može biti neprocjenjiva informacija.

5. Tražite drugo mišljenje. Logika je vaš prijatelj. Često puta, uronjeni u neku situaciju, ne vidimo očite činjenice. Tražite mišljenje od osobe koja nije uključena u slučaj.

6. Odredite svoje granice. Igrači pokera znaju da nikada ne smiju igrati kada im je energija potrošena i kad su umorni. Jednako tako, najslabije promatrate kad ste umorni. Prepoznajte kad nemate više koncentracije i odlučite nastaviti u neko drugo vrijeme.

7. Budite bistri i koncentrirani. Vježbajte redovito, pravilno se hranite i čuvajte svoju memoriju, fokus i koncentraciju.

Ne postoji sam znak prevare. Ne postoji gest, izraz lica ni trzaj mišića koji ukazuje na to da određena osoba laže. Postoje samo izrazi emocija koji se ne slažu sa onim što osoba govori. Proučavanje mikroekspresija se koristi da bi se otkrilo da li nešto nije u redu sa izjavom koju je osoba dala. Ono ne otkriva laž, već otkriva sakrivenu emociju. Na osnovu određene mikroekspresije ne bi se smjelo zaključiti da ta osoba laže, već samo da nešto krije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.