LIFESTYLE

ZBUNJUJUĆE KAO HALJINA Da li možete ustanoviti koje su boje usne i nokti na ovoj fotografiji?

Optičke iluzije

(Al. Ti.)

18.3.2015

Nakon što su društvene mreže preplavile fotografija haljine , koju su jedni vidjeli kao bijelo zlatnu, a drugi plavo-crnu, na red su došle i druge 'optičke iluzije', odnosno fotografije koje ne izgledaju isto u svim prilikama.

Na Twitteru su, naime, objavljene dvije identične fotografije koje prikazuju različito obojene nokte i usne - na jednoj je karmin i lak u blijedo rozoj boji, a na drugoj u bordo boji.

Ali, jedina razlika u ovim fotografijama jest podloga: bordo nokti imaju crnu pozadinu, dok svijetlorozi bijelu.

Objašnjenje se krije u Photoshopu. Na originalnoj fotografiji usta i nokti nisu ni roze, ni bordo, već fotografija sadrži poluprozirne bijele, sive i crvene piksele, stoga boju određuje pozadina na kojoj se fotografija nalazi.

- Na pojedinim dijelovima fotografije u Photoshopu je primijenjena opcija 'mask', koja omogućava promjenu neprozirnosti određenog područja. Ispunjavanjem dijela crnom bojom možete postići da taj dio fotografije nestane, dok ispunjavanjem bijelom bojom čuvate neprozirnost slike. Bijela i crna ne posvjetljuju ili potamnjuju fotografiju, već mijenjaju njenu prozirnost - objasnio je grafičar Leo Delauncey.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.