LIFESTYLE

DOKAZ DA SE NIKADA NE TREBA PREDAVATI Kineskinja bez nogu je primjer upornosti i snage

Donje ekstremitete izgubila je u automobilskoj nesreći 2000.

D. K.

3.6.2015

Ova djevojčica izgubila je obje noge u automobilskoj nesreći koja se dogodila 2000. godine, kada je imala samo četiri godine. Odrasla je u ruralnoj sredini u jugozapadnoj kineskoj provinciji Yunnan, gdje nije lako doći do proteze, pa su morali da smisle improvizaciju.

djevojcica-bez-nogu-2Qian Hongyan naučila je da hoda na rukama uz pomoć košarkaške lopte, koja je bila na onom mjestu gdje su joj trebale biti noge. Zbog toga je ubrzo u svom selu postala poznata pod nazivom "Basketball girl”.

djevojcica-bez-nogu-5

Godine 2005. privukla je pažnju kineske javnosti te je dobila poziv da ide u glavni grad Peking kako b dobila vještačke noge. Ali, i nakon što je dobila nove noge, nije mogla da pohađa školu. Međutim, nije odustajala. Upisala se na kurs plivanja u provinciji Yunnan. U početku joj je bilo jako teško, ali danas je diplomirala plivanje za osobe sa invaliditetom, te trenira i četiri sata dnevno. San joj je da ode na paraolimpijske igre i predstavlja svoju državu, piše Virealno.com.

djevojcica-bez-nogu-3Hongyan je postala poznata u Kini kao primjer izdržljivosti i snage, te poslužila za nacionalni program za osobe sa invaliditetom.

djevojcica-bez-nogu-4

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.