LIFESTYLE

(VIDEO) OVO SU NAJOPASNIJE ŽENSKE VOJNE JEDINICE Za njih ne postoji zadatak koji ne mogu da izvrše!

Ne znaju za strah

(Am.K.)

17.9.2015

Muškarci nisu jedini koji se mogu uspješno boriti na bojnom polju. Ovo je popis od šest elitnih vojnih jedinica koje su u potpunosti formirane od žena.

1. Kurdski ženski bataljoni

Ženski bataljoni su dio kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) i od 2012. godine vrlo uspješno učestvuju u borbama kurdskog otpora protiv terorističkih grupa Islamske države i Al Nusra Fronta. Ženske jedinice kurdske odbrane imaju i psihološki učinak na svoje neprijatelje, jer islamistički militanti navodno vjeruju da će, ako umru u borbi protiv žena, njihove duše gorjeti u paklu.

2. Ženske jedinice ruskih specijalnih jedinica

Žene su se počele da se pridružuju ruskim "Spetsnaz" snagama prije nekoliko godina. Iako većina žena služi u mješovitim jedinicama, postoje i samostalne ženske jedinice obučene za obavještajni rad i izviđanje, kao i da vode napade protiv stranih vojnika tokom upada na rusku teritoriju.

3. Ženske specijalne jedinice u Kini

Kina ima jedinicu ženskih specijalnih snaga. Sjedište joj je u Hong Kongu, a ima 50 visoko obučenih boraca.

4. Ruska ženska vazdušno-desantna jedinica

Ženska vazdušno-desantna jedinica je dio vazdušnih snaga Rusije. Žene prolaze kroz istu obuku i obavljaju iste zadatke kao i muške jedinice. Od danas se te mlade žene prilagođavaju oštrim mjerama vojne stege i mjenja se njihov način života. Iscrpljujući marševi i vježbe u pucanju su njihova dnevna rutina. Ne igraju se rata, nego se za njega pripremaju sa svom potrebnom čvrstinom.

5. Dobrovoljna odbrambena služba Švedske

Ženske jedinice su dio švedskih trupa "Lotta Corps", koje predstavljaju rezervne snage. Te žene su dio nacionalnog plana odbrane u slučaju invazije Švedske. One su obučene o osnovnim vojnim taktikama i strategijama. Međutim, njihov glavni posao je borbena podrška ili pomoć na prvim linijama.

6. "Časne sestre revolucije" Libije (Al-Rāhibāt Al-Thawriyyāt)

Jedan list je tu jedinicu nazvao "Amazonska garda". Ali, po izbijanju rata u Libiji te su žene bile ključne za ličnu sigurnost bivšeg libijskog vođe Muamara Gadafija. Bile su visoko obučene u upotrebi vatrenog oružja i služenju borilačkim vještinama. U napadu 1998. godine, jedna od pripadnica ove jedinice je poginula nakon što je u napadu libijskih pobunjenika vlastitim tijelom odbranila Gadafija.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.