LIFESTYLE

FILMSKA PRIČA Jasmin iz Mrkonjić Grada se predstavljao kao Norvežanin i vukao za nos pola Beograda

Vjerovali ili ne

(Am.K.)

23.3.2016

Neobična, skoro filmska priča sa osmijehom se prepričava među zaposlenima u gradskom javnom preduzeću "Ada Ciganlija“. Tema je bivši komercijalni i finansijski direktor ovog preduzeća neobičnog imena - Kristijan Stenberg (Christian Stanberg), prenosi Blic.

Predstavio se kao ekspert

Stenberg je prošle godine doveden na ovu poziciju, a u firmi se zaposlenima predstavio kao ekspert iz Norveške.

 Zaposleni su sami otkrili da sa novim direktorom “stvari nisu načisto”.

- Odmah smo vidjeli da nešto nije u redu, na svako pitanje odgovarao je sa: “Ma, može” – ispričali su radnici novinarima.

Stenberg je bio direktor pet mjeseci, dok nisu isplivale sumnjive fakture.

Tek tada je Stenbergovo “čudno ponašanje” počelo da nadzire i rukovodstvo „Ade“.

Saznali su da je Stenberg svojevremeno promijenio ime i da je njegovo pravo porijeklo iz Mrkonjić Grada, gdje je inače rođen, a da mu je pravo ime Jasmin Buhić.

Uslijedila je panika, razmatralo se da se pozove i policija, ali su se Stenbergu samo zahvalili na saradnji kako bi izbjegli aferu.

christian

Facebook profil Kristijana Stenberga

- Nismo znali da je on Jasmin Buhić iz Mrkonjić Grada, kaže direktor JP „Ada ciganlija“ Žarko Šormaz.

Direktor JP “Ada Ciganlija” Žarko Šormaz za medije je potvrdio da je u tom preduzeću radio Stenberg, ali da on ne zna da li je on zapravo Jasmin Buhić.

Sporazumni raskid

- Nismo znali da je on Jasmin Buhić. Tražio je sporazumni raskid i mi smo pristali - kaže Šormaz koji nije želio ni da potvrdi, ali ni da demantuje da je u radu bivšeg direktora bilo zloupotreba.

- U toku je izrada završnog računa tako da još uvijek nemamo takve informacije. Kada budemo imali bilo kakav dokaz prevare, poduzet ćemo potrebne mjere – kazao je Šormaz.

Na pitanje zašto su zaposlili Stenberga i koje su ga kvalifikacije preporučile za posao, Šormaz je odgovorio:

- Završio je „Singidunum“ i diplomirani je ekonomista.

Novinari "Blica“ su pokušali da kontaktiraju sStenberga, ali on više od dvije sedmice nije odgovarao na pozive i pitanja novinara.

Lažni Norvežanin bio zaposlen u četiri javne institucije

Kristijan Stenberg je radio u Gradskoj uprava za cene, u Sava centru, a potom kao Predsjednik Nadzornog odbora JKP „Beograd put“ i finansijski i komercijalni direktor JP „Ada Ciganlija“.

Skupština grada postavila ga je za predsjednika Nadzornog odbora JKP “Beograd put” 28. maja 2014. U ovom preduzeću kažu da je imenovan za predsjednika Nadzornog odbora od strane osnivača. Razriješen je 30. 11. 2015. zbog podnošenja ostavke.

U Gradskoj upravi nisu željeli da objašnjavaju angažovanje Stenberga.

Jasmin Buhić upisao se na Fakultet za ekonomiju, finansije Univerziteta “Singidunum” u Beogradu, a pred kraj studija zvanično mijenja ime u Kristijan Stenberg.

Na portalu “Singipedia” Buhić je jedan od autora naučnoistraživačkog rada “Komparativna analiza računovodstvenih sistema Kraljevine Norveške i Republike Srbije“.

Od tada se predstavlja kao norveški finansijski ekspert na osnovu čega dovodi u zabludu poslovno okruženje.

Stenberga je gradskim javnim preduzećima preporučio pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević. Milosavljević, međutim, nije želio odgovoriti na pitanja novinara da li poznaje Stenberga.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.