LIFESTYLE

Za njih je bolje da ostanu izolovani: Fotograf slučajno pronašao čudesno pleme u Amazonu (FOTO)

Nisu uspostavili kontakt s civilizacijom

(M. M.)

23.12.2016

Helikopter u Amazonu je zbog oluje skrenuo sa redovne rute, a onda su otkrili nešto nevjerovatno!

Jedan fotograf je slučajno snimio amazonsko pleme koje još nije uspostavilo kontakt s civilizacijom nakon što su sasvim slučajno preletjeli iznad njihove dugačke kolibe.

- Zgrabio sam fotoaparat i počeo da slikam, ali nisam imao puno vremena da razmišljam šta se događa - kaže brazilski fotograf Ricardo Stuckert.

screenshot-16

Bio je to sretan trenutak za Stuckerta. Primjetio je građevinu dok je bio u Acreu, saveznoj državi u blizini granice s Peruom i to baš dok je išao da fotografira pleme domorodaca s kojim je uspostavljen kontakt.

Tokom povratnog leta, 18. decembra, uspio je da napravi još očaravajućih fotografija koje nude uvid u živote izolovanog plemena. Brazil ima oko 80 takvih grupa, ali njihovo postojanje je pod sve većom prijetnjom ilegalnih drvosječa, rudara i krijumčara droge.

4474

Stuckerta je posebno impresionirala boja na tijelu jednog od muškaraca, za koju smatra da je kamuflaža.

- Kada je hladno mi na sebe stavimo odjeću. Oni stave tu boju kako bi se zaštitili - rekao je.

- Pomislio sam u sebi ‘Moraš da snimiš, ovo mora biti sačuvano’ - ispričao je fotograf.

Za njih je bolje da ostanu izolovani

U državi Acre žive tri izolovane grupe, kaže Jose Carlos Meireles, stručnjak za brazilske domoroce s 40 godina iskustva, a koji je bio u istom helikopteru.

2568

- Ponekad i malo detalja može puno toga da otkrije, a kako fotografije imaju sjajnu rezoluciju možemo dobro da vidimo detalje - rekao je.

Prije dvije godine je četvrto izolovano pleme iz Acrea, Tapanava, stupilo u kontakt. Neki od njih rekli su Meirelesu kako su mislili da su helikopteri nešto čarobno, ili ogromne ptice i da nisu imali pojma da se unutra nalaze ljudi.

Meireles je prvi put ugledao znakove ovog izolovanog plemena još 1988, a učestvovao je i u letu BBC-a 2010. kada su snimljeni s velike visine.

- Koriste sjekire, mačete, tanjire, znaju za naš svijet, ali im je slabo poznat - objasnio je Meireles.

Vjeruje da se u plemenu nalazi oko 300 ljudi i da uzgajaju banane, slatki krompir, manioku i kikiriki, kao i da se bave lovom i ribolovom.

Drago mu je što izgledaju zdravo, i dodaje kako niko ne zna ime tog plemena.

- Zovemo ih Indijanci s gornjeg toka rijeke Humaita - rekao je Meireles.

- Nikada nisu stupili u kontakt ni sa kim, nemamo pojma kojim jezikom govore niti ko su oni. Srećom da ne znamo. Onoga dana kada saznamo za njih počinju problemi - zaključio je on.

 

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.