LIFESTYLE

Naučni genije i ruski milijarder dali su 100 miliona dolara za lov na vanzemaljce, a ovo su rezultati

Redakcija

24.4.2017

Projekat "Prodor: Slušajte", koji predstavlja SETI projekt najširih razmjera, pokrenut prije dvije godine, objavio je preliminarne rezultate svog lova na radiosignale vanzemaljskih bića. Trenutno se obrađuje 11 potencijalno perspektivnih signala. 

Endru Simion iz SETI Centra na Univerzitetu u Berkliju izjavio je da bi cijeli svijet mogao da ima pristup istraživačkom materijalu, jer su naučnici, koji su uključeni u projekt, poslali podatke i naučne članke za objavljivanje vodećim astronomskim časopisima na svijetu.

- Još uvijek nismo pronašli nikakav nedvosmisleni trag o postojanju vanzemaljske inteligencije, ali tek smo započeli ovu potragu. Ono što smo uradili u okviru projekta "Prodor: Slušajte" nam omogućava da sprovodimo dublja i sistematičnija pretraživanja - rekao je Simion. 

Prije dvije godine su ruski milijarder Jurij Milner i kosmolog Stephen Hawking uložili 100 miliona dolara u desetogodišnju potragu za vanzemaljcima poznatu kao inicijativa "Prodor: Slušajte".

- To je SETI projekt najširih razmjera, koji je objavljen nakon Projekta Feniks, 1995. godine, koji je i sam bio nasljednik jednog otkazanog SETI projekta NASA koji je trajao 10 godina i bio vrijedan 100 miliona dolara - piše internet portal "Astronomija". 

U oktobru i novembru prošle godine, projekt je ušao u fazu realizacije. Naučnici i inžinjeri inicijative instalirali su uređaje razvijene za potregu za vanzemaljskim životom na američki teleskop GBT, njegovog australijskog "rođaka" u opservatoriji Parks i dobili podršku naučnog tima najvećih svjetskih radioteleskopa FAST u Kini.

Sada su Simion i njegove kolege objavili preliminarne rezultate potrage za vanzemaljcima sa 692 obližnje zvijezde. Rezultati su objavljeni na stranici projekta, prenosi "Sputnjik". 

Osim toga, oni su objavili da su otkrili 11 potencijalnih tragova koji mogu da ukazuju na postojanje vanzemaljaca. Tragovi su uhvaćeni teleskopima na različitim radiotalasnim opsezima.

Svi zainteresirani za ove "poruke iz svemira" mogu da preuzmu i analiziraju podatke kako bi pomogli naučnicima. 

Učesnici projekta su naveli da svi ovi izlivi radioaktivnosti najverovatnije imaju prirodno porijeklo, ali je njihovo otkriće, ipak, motiviralo učesnike projekta i natjeralo ih da prošire svoje polje pretraživanja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.