UMJETNA INTELIGENCIJA

Naučnici stvorili robota - psihopatu Normana: Opsjednut je smrću i sve je naučio s Reddita

Avaz.ba

9.6.2018

Naučnici s "Massachusetts Institute of Technology" stvorili su umjetnu inteligenciju koju su hranili samo jezivim i nasilnim sadržajem koji su pronašli na društvenoj mreži Reddit.

Umjetnu inteligenciju nazvali su Norman, prema liku Normana Batesa iz "Psiha". Norman predstavlja "studiju slučaja o opasnostima umjetne inteligencije kad stvari krenu loše i kad se pristrsani podaci koriste u algoritmima strojnog učenja", navodi se na stranicama MIT-ja.

Normana su zatim podvrgnuli testu osobnosti s mrljama od tinte koji psiholozi koriste da bi odredili osobine ličnosti ili shvatili emocionalne karakteristike neke osobe.

U prvoj mrlji od tinte u kojoj bi normalno programirana umjetna inteligencija prepoznala jato ptica koje sjede na grani, Norman je vidio čovjeka na električnoj stolici kojeg struja trese do smrti.

Gdje bi normalna umjetna inteligencija vidjela crnu i bijelu pticu, čovjeka koji drži kišobran ili svadbenu tortu, Norman bi vidio čovjeka kojeg uvlači i ubija mašina za tijesto, čovjeka kojeg gazi vozač koji prebrzo vozi i čovjeka kojeg ubijaju pištoljem ispred njegove vrišteće žene. 

- Norman je samo promatrao užasne slike, tako da vidi smrt u svemu što pogleda - rekli su naučnici za CNN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.