Uz ova dva napitka možete spriječiti nastanak opake bolesti metabolizma

ZANIMLJIVOSTI Postoji izreka da pića ne treba miješati, ali ova dva pića su definitivno izuzetak

Uz ova dva napitka možete spriječiti nastanak opake bolesti metabolizma

Postoje osobe koje su rođene s genetskom predispozicijom za metaboličke bolesti za koje ne postoji lijek, ali ova dva pića mogu da otklone opasne otrove iz tijela i sačuvaju zdravlje.

Postoji izreka da pića ne treba miješati, ali ova dva pića su definitivno izuzetak. Istraživanja su dokazala da crno vino i zeleni čaj sadrže epigalokatehin galat (EGCG) koji blokira toksične metabolite. Metaboliti su produkti metabolizma koji nisu štetni za tijelo sve dok ne metaboliziraju u jetri i tada postaju toksični. Za ovo stanje ne postoji lijek i uglavnom su pacijenti cijeli život na strogom režimu ishrane.

Nekontrolirana produkcija metabolita je toksična i može uzrokovati različite fizičke i duševne bolesti. Istraživači ističu da EGCG i taninska kiselina mogu da spriječe djelovanje opasnih metabolita, a samim tim smanje rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Ovo istraživanje naglašava da je možda ovo rješenje za razne degenerativne bolesti, genetske poremećaje, pa čak i karcinom. Zato ujutro slobodno uživajte u šolji zelenog čaja, a navečer se opustite uz čašu crnog vina.

Preuzmite aplikacije Dnevnog avaza za Android i iOS.

Povezano
NA VRH