ZANIMLJIVOSTI Postoji izreka da pića ne treba miješati, ali ova dva pića su definitivno izuzetak

Uz ova dva napitka možete spriječiti nastanak opake bolesti metabolizma

Kurir.rs
04.07.2018 10:09

Foto: Ilustracija

Postoje osobe koje su rođene s genetskom predispozicijom za metaboličke bolesti za koje ne postoji lijek, ali ova dva pića mogu da otklone opasne otrove iz tijela i sačuvaju zdravlje.

Postoji izreka da pića ne treba miješati, ali ova dva pića su definitivno izuzetak. Istraživanja su dokazala da crno vino i zeleni čaj sadrže epigalokatehin galat (EGCG) koji blokira toksične metabolite. Metaboliti su produkti metabolizma koji nisu štetni za tijelo sve dok ne metaboliziraju u jetri i tada postaju toksični. Za ovo stanje ne postoji lijek i uglavnom su pacijenti cijeli život na strogom režimu ishrane.

Nekontrolirana produkcija metabolita je toksična i može uzrokovati različite fizičke i duševne bolesti. Istraživači ističu da EGCG i taninska kiselina mogu da spriječe djelovanje opasnih metabolita, a samim tim smanje rizik od Alzheimerove i Parkinsonove bolesti. Ovo istraživanje naglašava da je možda ovo rješenje za razne degenerativne bolesti, genetske poremećaje, pa čak i karcinom. Zato ujutro slobodno uživajte u šolji zelenog čaja, a navečer se opustite uz čašu crnog vina.

NA VRH