ZANIMLJIVO

Mapa pokazuje koliko litara vina se popije godišnje: Pogledajte na kojem mjestu je BiH

Rekorderi među vinopijama su, a ko drugi nego Francuzi, koji na godišnjem nivou ispiju rekordna 54 litra vina

Francuzi su rekorderi. Facebook

M. Z.

12.2.2024

Neko je na Redditu podijelio interesantnu mapu koja pokazuje koliko litara vina u prosjeku na godišnjem nivou stanovnici pojedinih evropskih država popiju.

Iako bi se pomislilo da i tu “dobro stojimo”, ipak su bh. građani među onima koji potroše najmanje litara vina po glavi stanovnika na godišnjem nivou.

Naime, prema podacima koje je objavio portal landgeist.com, a koji se inače bavi kreiranjem zanimljivih statističkih mapa, Bosanci i Hercegovci popiju oko četiri litra vina po glavi stanovnika godišnje.

U BiH se popije godišnje 4 litra po glavi stanovnika. landgeist.com

S tim rezultatom svrstali smo se među nacije koje troše najmanje količine vina u Evropi. Od nas lošije stoje samo Turska s jednom, te Ukrajina s tri litre po glavi stanovnika.

Kad je riječ o zemljama okruženja, definitivno najviše vina ispijaju Slovenci, čak 44 litre. Kad je riječ o bh. susjedima, Hrvatska troši 29, Crna Gora 20 i Srbija “samo” 14 litara godišnje po stanovniku.

Rekorderi među vinopijama su, a ko drugi nego Francuzi, koji na godišnjem nivou ispiju rekordna 54 litra vina, a na drugoj poziciji su Italijani s 40 litara po glavi.

Zanimljivo je, iako je uvriježeno mišljenje kako Rusi mnogo piju, pa čak se i kaže pije kao Rus, oni prema ovoj mapi pokazuju zavidnu suzdržanost u ispijanju vina sa samo 8 litara na godišnjem nivou.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.