ZANIMLJIVOSTI

Otkrivena najveća noga dinosaura ikad

KUVP arhiv

Index.hr

27.7.2018

Noga dinosaura poznata kao "bigfoot" opisana je u novom naučnom radu nedavno objavljenom u javno dostupnom naučnom časopisu "PeerJ - The Journal of Life and Environmental Sciences". Nogu su 1998. godine na ekspediciji iskopali naučnici sa Univerziteta u Kenzasu, s glavnim autorom rada Entonijem Maltezom (Anthony Maltese) na čelu kao članom grupe.

Nakon detaljnih priprema i analiza, Maltez i njegov međunarodni tim saradnika identificirali su nogu kao dio tijela životinje srodne Brachiosaurusu, izvještava ''Science Daily''.

Veliko otkriće

Kako piše Maltez, bilo je odmah vidljivo da noga, dugačka gotovo jedan metar, pripada ogromnoj životinji. Zbog toga je primjerak noge nazvan "bigfoot".

Sada, poslije detaljnih priprema i analiza, Maltez i njegov međunarodni tim, koji čine stručnjaci iz Sjedinjenih Američkih Država, Švicarske i Njemačke, identificirali su nogu kao dio tijela životinje koja je u bliskom srodstvu s Brachiosaurusom, poznatom po pojavljivanju u filmu ''Jurski park'' iz 1993. godine. Entoni Maltez, Emanuel Čop (Tschopp), Femke Holverd (Holwerd) i Dejvid Burnham (David) koristili su metodu 3D skeniranja i detaljna mjerenja da bi usporedili ''bigfoot'' s nogama različitih vrsta sauropoda. Njihovo je istraživanje potvrdilo neobičnu veličinu te noge.

Prema izjavi Holverde, usporedbe s nogama ostalih sauropoda pokazale su da je ''bigfoot'' svakako najveća do sada otkrivena noga dinosaura.

Rasprostranjenost Brachiosaurusa

Istraživanje je, također, otkrilo da se obitavalište Brachiosaurusa prije 150 miliona godina protezalo od istočnog dijela države Utah do sjeverozapadnog Vajominga.

- To je iznenađujuće - tvrdi Čop, švicarski paleontolog zaposlen u Američkom prirodoslovnom muzeju u Njujorku.

- Navodno su mnogi drugi primjerci sauropoda u to vrijeme naseljavali mnogo manja područja - dodaje. Prema izjavi Malteza, koji je bio član originalnog tima na Univerzitetu u Kenzasu 1998. godine, stjenoviti izdanci u kojima je nađen taj fosil sadrže mnogo drugih "fantastičnih kostura dinosaura", a naučnici se nadaju da će tamo nastaviti proučavati fosile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.