HRVATSKA

Titova vila postaje hotel, traži se 8,4 miliona maraka

Radi se o kompleksu s vilom, hangarom, jedriličarskim klubom i potkopom ukupne površine od skoro 80.000 kvadratnih metara

Tito redovno boravio u ovoj rezidenciji

Avaz.ba

13.10.2018

Vlada Hrvatske odlučila je da putem javnog konkursa proda tzv. Češku vilu na otoku Visu, za šta će početna cijena biti 32,1 milion kuna. Radi se o prostoru kasarne bivše Jugoslavenske narodne armije na Visu. Ministar državne imovine Goran Marić nada se da će biti zainteresiranih kupaca te procjenjuje da bi investicija u hotel više kategorije mogla biti oko 100 miliona kuna. 

Gordijev čvor

Ministar državne imovine potvrđuje da očekuje da u toj nekretnini u budućnosti bude hotel više kategorije. Probleme bi, međutim, mogli predstavljati Česi, a kako ovih dana Ambasada Češke ne protestira, čini se da su i oni odustali od pokušaja rješavanja Gordijevog čvora koji je Češka vila. Radi se o kompleksu s vilom, hangarom, jedriličarskim klubom i potkopom ukupne površine od skoro 80.000 kvadratnih metara.


Vila je oronula i propala

Naime, prema izjavama Igora Legaza, potomka bivšeg vlasnika vile, još 1923. godine sklopljen je kupoprodajni ugovor između Srećka Kovačevića i Društva socijalne zaštite državnih namještenika u Pragu. Nakon Drugog svjetskog rata, to je društvo promijenilo ime u Revolucionarni pokret sindikata, ali zbog političkih promjena i na ovim prostorima Češka vila je postala narodna imovina da bi se poslije tamo uselila JNA zajedno s Josipom Brozom Titom.

 Betonsko igralište

O ostacima utjecaja JNA i ratne mornarice, svjedoči i betonsko igralište od 500 kvadrata, ali i jednoetažna zgrada nekadašnjeg zatvora. Govori se i da je sam Tito redovno boravio u Češkoj vili tokom Drugog svjetskog rata, ali i poslije.

Češku vilu svojevremeno je htjelo preuzeti i Hrvatsko društvo skladatelja kako bi je pretvorilo u međunarodni muzički centar, ali je ta inicijativa propala. Prije nekoliko godina, dok je bilo govora samo o davanju koncesije, i pjevač Luka Nižetić bio je zainteresiran, ali se na kraju ništa od toga nije ispunilo. Hoće li konkurs za prodaju ostvariti više uspjeha, to tek treba vidjeti.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.