ZANIMLJIVOSTI

Pronađena bizarna balon-planeta

Uzbudljivo i rijetko otkriće

Planeta nazvana HAT-P-11b. Ilustracija

B92

13.12.2018

Naučnici su duboko u svemiru pronašli jednu veoma čudnu planetu koja izgleda kao veliki balon. Ova, kako ''Independent'' navodi, bizarna planeta, ima atmosferu ispunjenu helijem.

Naučnici su otkrili da iz nje izlazi plin i da ta planeta zapravo izgleda poput balona koji je napunjen helijem.

Planeta je udaljena 124 svjetlosne godine od Zemlje i otkrivena je od međunarodnog tima istraživača koje predvode naučnici s Univerziteta u Ženevi.

- Ovo je zaista uzbudljivo otkriće, pogotovo što je helijem otkriven samo u atmosferi egzoplanete. Nadamo se da možemo da koristimo ovo istraživanje kako bismo saznali koje planete imaju vodonik i helij i koliko dugo mogu da održavaju plinove u svojoj atmosferi - rekla je dr. Džesika Spajk (Jessica Spike).

Ova planeta, koja je približno iste veličine kao Neptun, nazvana je HAT-P-11b i nalazi se u sazviježđu Cignusa. Kao dio studije, istraživači su koristili spektrograf u Španiji da bi sagledali koliko ta planeta blokira svjetlost od svoje zvijezde kada prolazi pored nje.

Instrument je potom razdvojio zvjezdanu svjetlost u svoje komponente boje, poput duginih. Kako helij apsorbira svjetlost određene valne dužine, istraživači su otkrili veliki oblak plina koji okružuje planetu i blokira mnogo više svjetlosti od same planete.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.