FUTURISTIČKI AVION

Predstavljen novi "Air Force": Želi ga američka predsjednička flota

"Exosonicov" avion je izduženog profila i zamišljen je kao nadzvučni, najviše brzine do čak 1,8 Macha (2.222 km/h)

"Exosonicov" avion. Agencije

Fu. M.

5.4.2021

CNN je nedavno ekskluzivno dobio uvid u futuristički putnički avion koji razvija kalifornijska kompanije "Exosonic".

Njihov mlazni avion u osnovnoj varijanti ima mogućnost smjestiti do 70 putnika, no kada bi bio prerađen u predsjednički, kapacitet bi mu se smanjio na tek 31. Samim time ne bi mogao u potpunosti preuzeti ulogu Boeingovog predsjedničkog aviona, kojim predsjednik SAD-a može prevesti veliku pratnju, novinarske ekipe i saradnike, već bi se koristio povremeno, kada se za to ukaže potreba. Isto tako, povremeno bi se koristio i kao Air Force Two, službeni avion potpredsjednika SAD.

"Exosonicov" avion je izduženog profila i zamišljen je kao nadzvučni, najviše brzine do čak 1,8 Macha (2.222 km/h). Zbog jedinstvenog oblika, trebao bi proizvoditi razmjerno nisku buku prilikom probijanja zvučnog zida, što znači da udarni val ne bi značajno remetio život na tlu u slučaju da piloti odluče probiti zvučni zid nad naseljenim mjestom.

Proizvođač navodi da bi dolet ovakvog aviona bio oko 5.000 nautičkih milja (9.260 kilometara). Sve to zainteresiralo je Ratnu avijaciju SAD-a, koja sada s ovim startupom radi na tome da se ovaj avion zaista jednog dana integrira u predsjedničku flotu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.