RAST PRODAJE

"Tesla" ruši rekorde u proizvodnji i isporuci električnih automobila

Kompanija koju predvodi milijarder i poduzetnik Ilon Mask izvijestila je u ponedjeljak da je dobit naglo skočila

Ilon Mask. Agencije

Fu. M.

27.7.2021

Firma "Tesla" je izvijestila o rastućoj dobiti, uprkos nestašici poluvodičkih čipova i zagušenju u lukama koji ometaju proizvodnju.

Prodaja je porasla na 12 milijardi dolara u tri mjeseca do kraja juna, u odnosu na šest milijardi dolara prije godinu dana, kada je zatvorena američka tvornica. Proizvođač električnih automobila rekao je kako je kupcima u istom razdoblju isporučio rekordnih 200.000 automobila te da je podrška javnosti zelenijim automobilima veća nego ikad, piše BBC.

Kompanija koju predvodi milijarder i poduzetnik Ilon Mask (Elon Musk) izvijestila je u ponedjeljak da je dobit naglo skočila zbog snažne prodaje. Dobit za druga tri mjeseca ove godine iznosila je 1.1 milijardu dolara, u odnosu na 104 miliona dolara prošle godine. Dobit je porasla zbog bolje prodaje jeftinije limuzine Model 3 i modela Y.

U dopisu investitorima u ponedjeljak Tesla piše:

- Čini se da su osjećaji javnosti i podrška za električna vozila na nikad viđenoj točki. Nastavljamo naporno raditi na smanjenju troškova i povećavanju stope proizvodnje kako bismo električna vozila učinili dostupnima što većem broju ljudi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.