HISTORIJA

Na današnji dan: Umro glumac Pavle Vuisić

Proslavio se u mnogobrojnim filmovima i televizijskim serijama

Pavle Vuisić. Arhiv

A. Ka.

1.10.2021

Na današnji dan 1870. u bici kod Sedana u Francusko-pruskom ratu zarobljen francuski car Napoleon III, a Francuska je tri dana potom ponovo postala republika.

1910. Japan izvršio aneksiju Koreje i uključio je u Japansko carstvo.

1914. Turska je kao saveznica Centralnih sila u Prvom svjetskom ratu zatvorila Dardanele za brodove zemalja Antante.

Umro Miroslav Čangalović

1918. Predvođeni engleskim pukovnikom Thomasom Edwardom Lawrenceom, poznatim kao Lorens od Arabije, Arapi uz pomoć Britanaca u Prvom svjetskom ratu preoteli Damask od Turaka.

1938. Njemačka armija ušla u Čehoslovačku i okupirala Sudete nakon Minhenskog sporazuma Njemačke s Velikom Britanijom i Francuskom.

1979. Zona Panamskog kanala je poslije 70 godina pod kontrolom SAD-a formalno predata na upravu Panami.

1988. U Beogradu umro filmski glumac Pavle Vuisić, koji se proslavio u mnogobrojnim filmovima i televizijskim serijama (Ko to tamo peva, Maratonci trče počasni krug, Parče plavog neba).

1995. Velika Britanija napustila tradicionalne mjere za dužinu i težinu uspostavljene 1812. Kilometar, metar, centimetar, litar, kilogram i gram zamijenili su milju, jard, fit, inč, galon, pintu, libru, funtu i uncu.

1999. Ruske snage ušle u Čečeniju nakon što su tokom augusta i septembra potukle čečenske islamiste na teritoriji Dagestana.

Izbori u Ruandi

1999. U Beogradu umro Miroslav Čangalović, doajen beogradske operske scene.

2003. Na parlamentarnim izborima u Ruandi pobijedila partija Patriotski front Ruande, predsjednika Paula Kagame. To su bili prvi višestranački izbori u Ugandi od 1962. godine kada je zemlja prestala da bude belgijska kolonija.

2005. U terorističkim napadima trojice bombaša samoubica na indonezijskom ostrvu Bali poginulo 20 osoba, a ranjeno više od 100.

2006. Izrael povukao vojnike iz Libana, ispunivši time ključni zahtjev u dogovoru o prekidu vatre kojim je okončan jednomjesečni rat u Libanu uperen protiv gerilaca Hezbolaha. U južnom Libanu je raspoređeno 5.000 pripadnika mirovnih snaga UN-a (UNIFIL) i 10.000 libanskih vojnika.

2015. U Beogradu umrla Usnija Redžepova, pjevačica makedonskog, južnosrbijanskog i romskog melosa.


U Kataloniji održan referendum

2017. U Kataloniji održan referendum o nezavisnosti ove španske pokrajine. Zvanični Madrid saopćio da neće priznati rezultate referenduma i najavio sankcije katalonskim pobornicima nezavisnosti.

2017. Penzioner Stephen Paddock (64) iz Mesquite u Nevadi iz svoje sobe na 32. spratu hotela Mandalay Bay u Las Vegasu pucao iz automatskog oružja na oko 30.000 ljudi koji su prisustvovali koncertu Route 91 Harvest na platou ispred hotela. Ubio je oko 50 ljudi, a više od 200 ranio. Napadač se ubio prije dolaska policije.

2018. U Mourièsu umro Charles Aznavour, francuski kompozitor, pjesnik i glumac jermenskog porijekla. Jedan od najboljih šansonijera. Njegov ranjeni promukli glas osvaja publiku iskrenom patetičnošću, strastvenošću i melodramatičnošću.

2019. Evropski sud za ljudska prava odlučio da BiH mora poštivati presudu i ukloniti pravoslavnu crkvu iz dvorišta Fate Orlović u Konjević-Polju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.