POJAVIO SE VIDEO

Pronađeni tragovi dinosaura visokog četiri i po metra

Naučnici navode da će tragovi uskoro ponovno biti prekriveni jer se predviđa kiša

Pronađeni tragovi. PRINTSCREEN

A. O.

24.8.2022

U Teksasu u SAD-u, u parku Dajnsor Vejli (Dinosaur Valley) zbog ekstremnih suša presušila je rijeka prilikom čega su pronađeni tragovi dinosaura od prije oko 113 miliona godina.

Ovu informaciju saopćio je park u ponedjeljak.

- Većina tragova koji su nedavno otkriveni na različitim dijelovima rijeke u parku pripadaju akrokantosaur (acrocanthosauru). Radi se o dinosauru koji je u odrasloj dobi bio visok oko četiri i po metra, a težak blizu sedam tona - rekla je za CNN glasnogovornica parka Stefani Salinas Garsia (Stephanie Garcia).


- U parku u Glen Roseu u Teksasu pronašli smo i tragove sauroposeidona, koji bi bio visok oko 18 metara i težio oko 44 tone - dodala je.

Zbog ekstremnih suša je presušio velik broj rijeka u parku. U više od 60 posto Teksasa prošle su sedmice pogodili suša dvije najintenzivnije kategorije te toplinski valovi.

Pod normalnim vremenskim uvjetima tragovi dinosaura u riječnom koritu nalazili bi se pod vodom i bili bi prekriveni sedimentom.

- Uvijek je uzbudljivo pronaći nove tragove dinosaura u parku - kazala je Garsija.

Naučnici navode da će tragovi uskoro ponovno biti prekriveni jer se predviđa kiša.

- Iako će ovi tragovi biti vidljivi kratko vrijeme, jako smo uzbuđeni. Park Dinosaur Vejli nastavit će sa zaštitom ovih staza starih 113 miliona godina ne samo za sadašnje već i za buduće generacije - rekla je Garsija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.