VAŽI ZA ZDRAVU

Koristi se svakodnevno: Ova namirnica je krivac za salo na stomaku

Nerijetko se dešava da se osoba koja vodi računa o tome šta jede ipak goji

Osluškujete svoje tijelo. Printscreen

E. Ag.

20.4.2023

Nerijetko se dešava da se osoba koja vodi računa o tome šta jede ipak goji. Naime, recept za vitku liniju nije samo brojanje kalorija, veoma bitno je i kako kombinujete proizvode, ali i saradnja sa tijelom.

Iznenadit će vas činjenice da pojedine itekako zdrave namirnice nanose našem organizmu više štete nego koristi.

Pojava nadutosti i plinova

Vjerovali i li ne, riječ je o mlijeku. Svakodnevno je prisutno u obrocima koje ljudi konzumiraju, ali nisu ni svjesni koliko može da pospheši stvaranje sala na stomaku, koje se, čini se, najteže skida.

Većina mliječnih proizvoda prirodno sadrži određenu količinu šećera – laktozu. Ona pak zahtijeva jedinstveni enzim – laktazu - kako bi se svarila. Nutricionisti ističu da u samo 250 ml mlijeka ima 15 g laktoze, što je previše i za osobe koje nemaju apsolutno nikakvih problema s varenjem.

Kada unosite u sebe previše mlijeka, šećeri će ostati nesvareni i u tankom crijevu te će započeti njihova fermentacija. Za ovaj proces neophodna je voda, a ona se crpi iz crijeva, te može doći i do zatvora. To će rezultirati pojavom nadutosti i plinova, dok će se višak šećera pretvoriti u salo.

Kako se riješiti sala

Najbitnije je od svega da osluškujete svoje tijelo. Jedite kada se zaista gladni, ne iz dosade. Imajte ujednačen ritam spavanja kako bi se sagorjele masti i obuzdala želja za grickanjem. Zbog pogrešnog odabira hrane tokom dana i neredovnog spavanja, naš organizam upada u zamku – želja za hranom je mnogo veća i tada ste zarobljeni u ciklusu taloženja masti. Želja za jelom postaje neodoljiva zbog stalnog protoka hormona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.