SAVJET LJEKARA

Evo kako se riješiti zadaha od bijelog luka

Pranje zuba neće mnogo pomoći

Bijeli luk je namirnica koja našem tijelu donosi mnoge dobrobiti. Printscreen

E. Ag.

16.5.2023

Bijeli luk je namirnica koja našem tijelu donosi mnoge dobrobiti: njegova antioksidativna, antifungalna i antibakterijska svojstva dobro su poznata od davnina.

Osim toga, konzumacija bijelog luka pomaže u snižavanju krvnog pritiska i poboljšava zdravlje srca.

Neugodna situacija

Međutim, nažalost, konzumacija ove namirnice povezana je s problemima zadaha iz usta koji mogu stvoriti situacije nelagode ili neugodnosti, a sve je to zbog prisutnosti nekih tvari koje se tokom probavnih procesa apsorbiraju u krvotok i transportiraju do pluća.

Zato pranje zuba nakon konzumacije bijelog luka nije tako korisno za uklanjanje lošeg zadaha kao žvakaća guma ili menta: problem nije u ustima, već u probavnom sistemu.

Šta onda učiniti? Na svom Instagram profilu dr. Megan Rosi podijelila je efikasan i prirodan trik za neutraliziranje lošeg zadaha koji nastaje konzumacijom bijelog luka.

Preporuka doktora 

Da biste riješili problem, samo pojedite jabuku u istom obroku.

- Pokazalo se da biljne hemikalije (uključujući kvercetin) u jabuci stupaju u interakciju sa spojevima sumpora u bijelom luku, neutralizirajući taj poseban miris - objašnjava dr. Rosi u svojoj objavi.

Ali nije samo jabuka ta koja ima tu “moć” nad bijelim lukom.

Evo popisa namirnica koje se mogu dodati u jela bogata bijelim lukom kako bi se neutralizirao miris te namirnice (riječ je o povrću koje se mora jesti isključivo sirovo da bi bilo efikasno):

- zelena salata

- peršun

- metvica

- špinat

Namjeravate li konzumirati jela s bijelim lukom ili ih pripremiti za goste, ne zaboravite na sto staviti lijepu košaricu jabuka ili u jelo dodati malo špinata ili peršunovog lista, kako biste spriječili neugodan zadah.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.